NOS NieuwsAangepast

Waterproject China put zuiden uit

Volgende maand wordt in China het grootste wateromleggingsproject ter wereld, het Zuid-Noord Waterproject, in gebruik genomen. Van de grote rivieren en meren in het zuiden wordt water afgevoerd naar het noorden om in de regio van Peking een groot dreigend watertekort te bestrijden. Maar het is de vraag hoe lang het ooit zo natte zuiden een waterbron kan blijven, want door de klimaatverandering wordt het ook daar steeds droger.

Mao

Het begon in 1952 met een idee van Mao. Het drogere noorden moest water 'lenen' van het vochtige zuiden. Nu, meer dan 60 jaar later, is die droom werkelijkheid. Via een netwerk van 1500 kilometer aan kanalen en pijpleidingen moet er zo'n tien miljard kubieke meter water per jaar van zuid naar noord worden gepompt. Naar schatting zijn dat bijna vier miljoen olympische zwembaden bij elkaar.

Uitputting

In het altijd al droge noorden is water sinds het idee van Mao alleen maar schaarser geworden. Vooral in en rond Peking, waar een kwart van de Chinese bevolking woont. Deze stad was ooit als hoofdstad van China aangewezen omdat er zo veel natuurlijke waterbronnen lagen. Maar daar is weinig meer van over. Peking verbruikt nu jaarlijks veel meer water dan wat er in de natuurlijke bronnen beschikbaar is.

In oktober wordt het middentraject van het waterproject in werking gesteld. Maar in het midden van China, zoals in de provincie Henan, heeft het al meer dan een half jaar niet geregend. Duizenden agrariërs kunnen hun oogst dit jaar weggooien. De waterbronnen zijn hier zo goed als uitgeput. Dat komt niet alleen door gebrek aan regen, maar ook omdat de meren en rivieren in de omgeving worden leeggepompt.

Kritiek

Critici zeggen dat het machtige Peking het water niet leent, zoals Mao het noemde, maar eigenlijk steelt van het zuiden. Milieuorganisaties vrezen dat als er te veel water naar het noorden wordt weggepompt het water in het zuiden schaarser en vuiler wordt.

Maar volgens een ontwerper van het project zal iedereen langs de route van het water er uiteindelijk van profiteren. "Als ze in Henan weer zo'n droogte als dit jaar meemaken, dan kunnen ze zonder probleem water krijgen van andere gebieden langs de route."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl