NOS NieuwsAangepast

Nieuw beveiligingslek computers

Beveiligingsonderzoekers hebben een ernstig lek ontdekt in veel computers en computerapparatuur, zoals netwerkrouters. Onder de kwetsbare systemen zijn onder meer de Mac-computers van Apple.

Het lek kwam gisteravond aan het licht. Volgens experts kunnen hackers een probleem in de beveiliging vrij eenvoudig misbruiken om de computer daarna allerlei opdrachten te laten uitvoeren.

Op deze manier kunnen virussen, afluisterprogramma's of andere kwaadaardige software worden geïnstalleerd.

Shellshock

Een beveilingsexpert zegt tegen de BBC dat zeker een half miljard computers en apparaten kwetsbaar zijn voor het lek. Dat komt doordat het lek zit in een onderdeel van het besturingssysteem Unix, waar onder meer Linux en Apple's Mac OS X afgeleiden van zijn. Windows-computers hebben geen last van dit probleem.

Veel computerapparatuur als routers maken gebruik van Linux en tellen daarom mee in het enorme aantal apparaten dat last heeft van het beveiligingsprobleem, dat de naam Shellshock heeft gekregen.

Onbetrouwbare bronnen

Inmiddels is er een beveiligingsupdate voor Linux verschenen, die het lek deels dicht. Een definitieve oplossing is er nog niet. Apple heeft nog niet gereageerd op het probleem, waardoor niet duidelijk is wanneer Apple-computers een update krijgen.

Gebruikers wordt aangeraden de website van de fabrikant van hun computer of computerapparatuur in de gaten te houden en updates te installeren zodra die beschikbaar zijn.

In alle gevallen kunnen mensen het beste voorzichtig zijn met programma's en bestanden van onbekende of onbetrouwbare bronnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl