NOS NieuwsAangepast

"Oude tehuizen snel slopen"

Als het aan minister Dijsselbloem van Financiën ligt, worden oude verpleeghuizen in Nederland zo snel mogelijk gesloopt. Hij zei dat in een debat in de Tweede Kamer over de begroting. "Ik hoop dat wij heel veel van die zwaar verouderde verpleeghuizen en verzorgingshuizen gaan sluiten en slopen".

Volgens de minister zijn er vele voorbeelden van tehuizen waar "wij onze bejaarden in hebben opgesloten, zonder privacy, veel te kleine gangen en verschrikkelijk versleten sanitair waar de stank je tegemoet komt." Dijsselbloem noemde als voorbeeld een tehuis in zijn woonplaats dat net gesloopt is en waar veel betere voorzieningen voor ouderen voor in de plaats zijn gekomen.

Grove schande

Dijsselbloem trok ook fel van leer tegen PVV'er Van Dijck. De minister noemde het verhaal dat bejaarden op straat worden gezet om asielzoekers onderdak te kunnen bieden "grove schande". De link die de PVV legt tussen ouderen en asielzoekers vindt hij "evidente onzin". "Het is geen stijl en ik vind dat dat weersproken moet worden", zei hij.

Hij sprak ook over zijn vader. Die woonde in een oud bejaardenhuis dat nu gesloopt is, en moest tijdelijk in een containerwoning verblijven. De wooncontainers komen nu weer vrij en worden beschikbaar gesteld aan asielzoekers. Ze mogen "blij zijn dat ze in onze ouwe meuk mogen zitten", zoals in nog niet gesloopte bejaardentehuizen en wooncontainers, aldus een cynische Dijsselbloem in de richting van de PVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl