NOS NieuwsAangepast

"Uniform kan aandacht trekken"

"Dat militairen geen uniform meer mogen dragen in het openbaar vervoer, gebeurt uit voorzorg. Zo'n uniform kan aandacht trekken, waardoor iemand kan denken: die persoon gaan we aanvallen."

Dat zei Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Hij reageerde ook op het besluit van het kabinet om mee te doen aan de acties tegen Islamitische Staat.

"Als we concrete informatie hebben dat er een aanslag zou kunnen plaatsvinden op een gebouw of op mensen, worden fysieke beveiligingsmaatregelen zichtbaar."

Kunt u inschatten hoe groot het risico op een aanslag is?

"De belangrijkste reden om mee te doen aan de coalitie is dat Islamitische Staat al een bedreiging vormt voor Nederland. En ook de Nederlandse jihadisten die daar strijden vormen een bedreiging voor onze nationale veiligheid. Daarmee is de kans op een aanslag in Nederland dus groter. Maar tegelijkertijd hoeven we daar ook niet heel paniekerig over te doen. Want iedereen is voorbereid om daar mee om te gaan. De AIVD en gemeenten zijn alert op alle signalen uit de samenleving en op wat er in het buitenland gebeurt."

We zitten nu op het een na hoogste dreigingsniveau, wordt dat verhoogd?

"We hebben nu al de dreiging substantieel en dat wordt niet verhoogd. Dat gebeurt pas op het moment dat wij concrete informatie hebben dat er een aanslag ophanden is. In die situatie zitten wij op dit moment niet."

Hoe kunnen burgers zich voorbereiden op deze dreiging of een eventuele aanslag?

"Die kunnen zich daar niet op voorbereiden. Ze moeten zich vooral geen paniek laten aanpraten, maar vertrouwen hebben in wat wij met elkaar doen. Wij halen alles uit de kast om dit te voorkomen. We kunnen nooit een honderd procent garantie geven, maar we zijn ons al anderhalf jaar bewust van de dreiging die van IS uitgaat."

Eerder deze week riep een Nederlandse jihadstrijder in Syrië op tot 'een stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. Hoe treedt u op tegen dat soort dreigementen?

"Van deze persoon waren de financiële tegoeden al bevroren. Gisteren hebben we ook nog paspoortmaatregelen genomen: hij is uitgeschreven uit de gemeentelijke basis administratie. Verder hebben we het land van zijn dubbele nationaliteit geïnformeerd en is het Openbaar Ministerie gestart met een strafrechtelijk onderzoek. Vanzelfsprekend houden we dit soort bewegingen in de gaten."

En wat is uw beleid ten aanzien van Nederlandse zakenmensen, hulpverleners en gijzelaars in het buitenland?

"Als zij zich bevinden in gebieden waar zich dit soort risico's voordoen, vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken hen om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat ministerie treedt ook op bij gijzelingen."

En gaat u ook over extra beveiliging van bijvoorbeeld ambassades?

"Daar wordt wel over gesproken. Dat is pas aan de orde in gebieden waar een dreiging is vastgesteld. Maar over dat type maatregelen doen we nooit mededelingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl