Invoering leenstelsel "op koers"
Het wetsvoorstel voor de invoering van het leenstelsel voor studenten is officieel ingediend bij de Tweede Kamer. Minister Bussemaker van Onderwijs wil het wetsvoorstel 'hervorming van de studiefinanciering' op 1 september 2015 laten ingaan.
"We liggen hiermee op koers", zegt de minister. Ze wil dat de scholieren en studenten zo snel mogelijk worden voorgelicht over de gevolgen van het wetsvoorstel.
Minister Bussemaker, de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks hebben dit jaar lang onderhandeld over de invoering van dit omstreden leenstelsel. In mei bereikten zij een akkoord.
Kwalititeit
De belangrijkste ingreep is de afschaffing van de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs. Het extra geld dat deze bezuiniging opbrengt, wordt in de kwaliteit van het onderwijs gestopt. Het kabinet rekent op 1 miljard euro. Voor studenten met ouders met een inkomen lager dan 46.000 euro is er een aanvullende beurs.
"Studenten die hoger onderwijs hebben genoten verdienen later gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel als hun leeftijdgenoten zonder een diploma van een hogeschool of universiteit", zegt minister Bussemaker. Ze spreekt zelf niet meer over leenstelsel, maar over studievoorschot.
Belangrijkste punten
Een aantal punten uit het wetsvoorstel zijn:
* basisbeurs verdwijnt voor ho-studenten
* mbo-studenten houden basisbeurs
* aanvullende beurs voor ho-studenten gaat met 100 euro omhoog naar 365 euro
* ov-kaart voor studenten blijft en wordt uitgebreid tot alle mbo-studenten
* afbetaling studieschuld maximaal vier procent van maandinkomen (is nu 12 procent)
* afbetaling vanaf wettelijk minimumloon (is bijstand)
* afbetaling in 35 in plaats van 15 jaar.
Magnetronmaaltijd
Oppositiepartij SP is zeer kritisch over het wetsvoorstel en vindt dat vooral rijke studenten een goede opleiding kunnen volgen. "Met een schuldenstelsel wordt studeren afhankelijk van je portemonnee: wie rijk is mag slim zijn", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Studenten worden opgejaagd om een makkelijke studie te kiezen. Studeren gaat lijken op een magnetronmaaltijd; snel en smakeloos."
Ook oppositiepartij CDA is tegen en vreest dat de toegankelijkheid voor zo'n tien- tot twintigduizend studenten in gevaar komt. "Het wetsvoorstel bevestigt onze vrees dat de middengroepen opnieuw snoeihard worden getroffen door dit kabinet. Die zijn weer de klos", aldus CDA-Kamerlid Rog.