Trekking Staatsloterij onderzocht
De Kansspelautoriteit is een onderzoek begonnen naar mogelijke fraude bij de Staatsloterij.
Er zijn aanwijzingen van binnen en buiten de Staatsloterij dat verschillende trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen. Zo keerde de loterij in januari minder uit dan de bedoeling was en maakten bij de Koningsdagverloting meer loten deel uit van de trekking dan er waren verkocht.
Het formele onderzoek door de toezichthouder van de gokbranche richt zich op de beveiliging van bestanden en systemen die bij het trekkingsproces worden gebruikt.
De Kansspelautoriteit had een inval gepland bij de Staatsloterij, maar de top van de organisatie kreeg daar lucht van. waardoor het onderzoek bij voorbaat lijkt beschadigd. De Kansspelautoriteit zegt nooit invallen te doen, maar er zou wel een aangekondigd bezoek in voorbereiding zijn geweest.
Grieks bedrijf
De Volkskrant schrijft vanochtend dat uit een rapport van accountant PricewaterhouseCoopers blijkt dat de systemen van de loterij gevoelig zijn voor fraude. Het Griekse bedrijf Intralot dat die systemen beheert zou de beveiliging op cruciale punten niet op orde hebben.
Vier ex-medewerkers van het Griekse bedrijf hebben tegen de krant gezegd dat het door een beveiligingslek mogelijk is om de uitslag van een trekking van de Staatsloterij te manipuleren.
733 miljoen
De Staatsloterij zegt dat Intralot aan alle beveiligingsnormen voldoet en dat bij geen enkele trekking manipulaties zijn geconstateerd. Ook het Griekse bedrijf stelt dat de beveiliging aan alle eisen voldoet.
De Staatsloterij laat weten volledig te zullen meewerken aan het onderzoek van de Kansspelautoriteit. De grootste loterij van Nederland heeft zelf ook een onderzoek ingesteld.
De loterij heeft een jaaromzet van 773 miljoen euro.