Hoe tel je dode bootvluchtelingen?
Er is veel onduidelijkheid over het aantal verdronken bootvluchtelingen in de Middellandse Zee. Het zouden er duizenden zijn, maar het exacte aantal weet niemand. Hoogleraar Thomas Spijkerboer probeert overzicht te krijgen.
Spijkerboer doet vanuit de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek naar de verdrinkingen. Hij checkt met zijn onderzoeksteam overlijdensaktes in Italië, Spanje, Griekenland en Malta. Daar komen de meeste vluchtelingen in Europa aan. Op die manier willen de onderzoekers op een betrouwbaarder cijfer uitkomen dan de schattingen van verschillende vluchtelingenorganisaties.
Dubbeltellingen
Het aantal overleden vluchtelingen van Noord-Afrika naar Zuid-Europa ligt volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR rond de 2900. "Niemand claimt de waarheid in pacht te hebben; het blijven schattingen", zegt René Bruin van de organisatie. "Mensen vallen overboord of worden overboord gegooid. Als het schip zinkt, wie weet dan hoeveel mensen er aan boord waren? En wie zegt dat ze ook allemaal daadwerkelijk aanspoelen? Het klinkt hard, maar zo is het wel."
De schattingen zijn waardevol, maar er worden ook onbedoeld cijfers op één hoop gegooid, vindt Spijkerboer. Vandaar de telling via overlijdensverklaringen. "Op een boot met honderd vluchtelingen worden er tachtig levend terug gevonden, de rest doodverklaard. Maar wat als iemand van die twintig doden aanspoelt op het strand? Die wordt ook als dode genoteerd. Zo ontstaan dubbeltellingen."
Spijkerboer verwacht dat het onderzoek over een half jaar is afgerond.