Koning: haat mag niet overslaan
Koning Willem-Alexander is in de Troonrede uitgebreid ingegaan op de internationale situatie en op de gevolgen daarvan voor Nederland. Hij zei dat de vliegramp met de MH17 en de situatie in Oekraïne en in het Midden-Oosten duidelijk maken dat alles met alles samenhangt. Hij voegde eraan toe dat de feestelijke traditie van Prinsjesdag door de vliegramp dit jaar is omgeven door een rouwrand van verdriet.
"In een tijd dat iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter." Volgens hem leidt de situatie in Noord-Irak, Syrië en Gaza in Nederland tot spanningen en tot gevoelens van onmacht en onveiligheid. "De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten."
Grondrechten
Volgens de koning wordt door alle ontwikkelingen de veerkracht van de samenleving en de economie op de proef gesteld. "Om daar tegenwicht aan te bieden, zijn een vaste koers en duidelijke keuzes nodig." In de Troonrede wordt benadrukt dat de regering pal staat voor de grondrechten en vrijheden van mensen en dat wordt ingegrepen als grenzen worden overschreden. "Haatzaaien, dreigen met geweld of discriminatie van bevolkingsgroepen wordt niet getolereerd."
De koning zei dat iedereen zich vrij moet voelen om uit te komen voor zijn geloof, aard en levensovertuiging en dat het tegengaan van extremisme en intolerantie een kerntaak van de overheid is. Hij voegde eraan toe dat ouders en scholen nodig zijn om radicalisering te voorkomen.
Trendbreuk
Willem-Alexander benadrukte dat de regering meer geld uittrekt voor Defensie. Hij noemde dat een trendbreuk met het verleden. De koning zei verder dat Nederland weer voorzichtig de weg omhoog vindt en dat geen nieuwe bezuinigingen nodig zijn. "Het grootste zorgpunt blijft de hoge werkloosheid. Daar ligt de hoogste prioriteit."