Inspraak bedrijven verdrag EU-VS
Minister Ploumen van Buitenlandse Handel roept het Nederlandse bedrijfsleven op mee te praten over wat zij noemt "de grootste vrijhandelsovereenkomst uit de geschiedenis", TTIP (uitspraak Tietip). Volgens Ploumen kan het verdrag, waarover de EU al een jaar onderhandelt met de VS, een economisch voordeel opleveren van 1,5 tot 4 miljard euro per jaar.
Door het vrijhandelsverdrag moeten de barrières tussen de VS en de EU verdwijnen. Dat kan volgens de EU tussen de 500 en 600 euro extra inkomen per jaar opleveren voor EU-gezinnen. De Europese Commissie verwacht verder dat het akkoord een miljoen extra banen zal opleveren.
"Liefdesverklaring"
Volgens tegenstanders wordt er veel te geheimzinnig gedaan over de onderhandelingen over het verdrag en wat er precies in komt te staan. Ook in de Tweede Kamer is er kritiek te horen.
"Het zijn afspraken tussen 'ons soort mensen', over hoe wij de rijkdom onder elkaar verdelen en anderen buitensluiten," zegt partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij verwacht een afzwakking van milieuvoorschriften en dierenwelzijnsregels.
SP-Kamerlid Van Dijk spreekt van "een omstreden verdrag". Hij verwacht dat buitenlandse investeerders veel macht krijgen ten opzichte van individuele landen, door afspraken over investeringsbescherming die ook in TTIP komen te staan. Landen kunnen miljoenen aan boetes krijgen.
Ook GroenLinksleider Van Ojik heeft grote bedenkingen: "Minister Ploumen plaatste vanmorgen een liefdesverklaring voor het TTIP-verdrag in de krant. Klopt het dat zij geen kritiek heeft?" Ploumen: "Nog vanochtend kreeg ik een liefdesverklaring van mijn echtgenoot, daarna had hij drie verbeterpunten voor mijn gedrag. Het één sluit het ander niet uit."
Agent orange
VVD, CDA, D66 en PvdA zijn in principe voorstanders van het verdrag, maar hebben wel veel vragen. "Het verhaal gaat dat in Amerika het landbouwgif Agent Orange weer verkocht gaat worden. Hoe komt dat in het verdrag te staan?" vraagt PvdA-Kamerlid Vos.
D66-Kamerlid Verhoeven: "En wanneer gaan de Verenigde Staten meer openheid geven over de documenten die zij inbrengen? Dat kan het draagvlak onder de Nederlandse bevolking vergroten".
Minister Ploumen belooft dat zij er alles aan zal doen om meer openheid over het proces te krijgen en de bezwaren aanstaande vrijdag in Brussel te bespreken.
"Grommend"
Volgens de Tweede Kamer probeert Eurocommissaris voor Handel De Gucht, die over het verdrag gaat, te voorkomen dat parlementen en dus ook de Tweede Kamer meepraten. De Kamer heeft hem daarover een brief geschreven maar nog geen antwoord gekregen.
Minister Ploumen zal De Gucht daar vrijdag op aanspreken. "Maar het is duidelijk waar Nederland staat, ik denk dat als u De Gucht belt, hij dat grommend zal moeten erkennen."
Bedrijven, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen via TTIP@minbuza.nl over het verdrag vragen stellen en meepraten.