Eerste bevindingen MH17 openbaar
De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft vandaag voor het eerst duidelijkheid over het onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH17. In het voorlopige rapport gaat de Raad in op de toedracht van de ramp waarbij bijna twee maanden geleden 298 mensen - onder wie 196 Nederlanders - om het leven kwamen.
De belangrijkste vraag waar de Onderzoeksraad antwoord op moet geven, is: werd de Boeing 777 van Malaysia Airlines inderdaad neergeschoten met een luchtdoelraket?
Toegang
Het voorlopige rapport van de Raad heeft langer op zich laten wachten dan gebruikelijk. In de regel gebeurt dat binnen vier weken zodat de luchtvaartwereld snel lessen kan trekken, maar de Nederlandse onderzoekers van de Raad hebben bijna geen toegang gehad tot de rampplek.
Wel kunnen ze gebruikmaken van de informatie van Oekraïense luchtvaartonderzoekers. Daarom komt de belangrijkste informatie van digitale bronnen: de zwarte dozen van de Boeing 777, satellietinformatie en radargegevens.
Daders
Over de verantwoordelijken voor de ramp werd in de dagen erna al veel gespeculeerd en daarbij stapelden de beschuldigingen zich op tegen de pro-Russische separatisten. Die zouden al dan niet met behulp van Russische militairen een BUK-raket op het toestel hebben afgeschoten.
Toch komt op de schuldvraag vandaag zeker geen antwoord. De zoektocht naar de daders is geen taak van de Onderzoeksraad, die zich alleen concentreert op de verbetering van de veiligheid van het vliegverkeer. Het Openbaar Ministerie onderzoekt strafbare feiten en is dus op zoek naar de daders, maar liet eerder al weten dat dat strafrechtelijk onderzoek jaren in beslag kan nemen.
Vliegroute
De Onderzoeksraad kijkt niet alleen naar de oorzaak van de ramp, maar ook naar de vliegroute. Maar die resultaten worden pas volgend jaar bekend gemaakt. De ramp heeft gezorgd voor een flinke discussie over de veiligheid van het vliegen boven conflictgebieden en de uitwisseling van informatie tussen veiligheidsdiensten.
Een ander aspect van het onderzoek is de onduidelijkheid over de passagierslijsten: pas twee dagen na de ramp werd die vrijgegeven. Op die vragen komt later een antwoord: bij de publicatie van het definitieve verslag van de Onderzoeksraad, over ongeveer een jaar.
Het voorlopige rapport is vanaf 10 uur te lezen op de site van de Onderzoeksraad.