Buitenlandse strijders in Oekraïne
Ze komen uit Frankrijk, Spanje, Scandinavië en andere hoeken van Europa. Het conflict in Oost-Oekraïne heeft vanaf het begin een aantrekkingskracht op buitenlandse strijders die willen meevechten.
"Veruit het grootste deel vecht mee om ideologische redenen", zegt correspondent David Jan Godfroid. "En er zijn huurlingen actief. Het zijn vaak schimmige verhalen, maar dat er Europeanen meevechten, staat vast. Opmerkelijk is dat het vaak om extreem-rechtse figuren gaat bij de separatisten, terwijl de rebellen zeggen juist tegen het fascisme in Kiev te vechten."
Tegen EU en NAVO
Het persbureau Reuters sprak met vier Fransen die meevechten met de separatisten. Een van hen draagt twee orthodoxe kruisjes om zijn nek. Volgens hem is dit "een oorlog tegen een internationale maffia die Oekraïne gebruikt om zijn heerschappij op te dringen".
Hij zegt er niet te zijn om Oekraïners te vermoorden. "Integendeel. We vechten juist vóór Oekraïne. Het is in het landsbelang om te worden bevrijd van de Europese Unie en de NAVO."
Aan Le Monde vertelden de mannen eerder dat ze onderdeel zijn van een ultra-nationalistische beweging. Ze zien in Rusland het laatste bolwerk in de strijd tegen de "liberale globalisering, die ook de Franse soevereiniteit ondermijnt."
Blanke ras
Er zouden meer Fransen in het gebied actief zijn.
Half augustus meldde een radiozender dat er twintig Fransen naar Oost-Oekraïne zijn getrokken. Een van hen zegt in een interview aan Oekraïense kant te vechten. Hij zou meer buitenlanders rekruteren en naar eigen zeggen dagelijks tientallen verzoeken krijgen per mail. Vooral uit landen als Finland, Noorwegen en Zweden.
Een Zweedse scherpschutter vertelde de BBC mee te vechten, omdat hij gelooft in "het overleven van het blanke ras". Hij zou lid zijn van een extreem-rechtse militie, maar wel aan de kant van Kiev. "Na de Tweede Wereldoorlog besloten de overwinnaars dat het altijd slecht is om te zeggen dat je trots bent om blank te zijn."
Dienst bewijzen
Twee ultra-linkse Spanjaarden zeggen tegen Reuters dat ze de rebellen helpen als dank voor de Sovjet-steun die de Spaanse Republikeinen kregen ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog.
De krant Kiev Post sprak op zijn beurt met Spaanse strijders die aan Oekraïense kant meestrijden.
Corruptie
Een Amerikaan haalde wereldwijd het nieuws toen hij stierf aan de zijde van het Oekraïense leger. In een interview met VICE News vertelde de voormalig bankier dat hij er alles aan wilde doen om corruptie te bestrijden. Russische media melden dat er ook Amerikanen aan de kant van de separatisten vechten.
Een Italiaan in Oekraïne zegt "een goed gevecht tegen Rusland" te willen. Verder zouden er mensen uit Canada, Kroatië en Slovenië meevechten. Volgens rebellenleider Zachartsjenko strijdt ook een aantal Turken en Roemenen mee aan de kant van de separatisten.
Voormalige Sovjet-Unie
Correspondent David Jan Godfroid zegt dat veel van de buitenlandse strijders uit de voormalige Sovjet-Unie komen. "Natuurlijk komen er veel daar vandaan, zoals Armenen en Kazakken." Er zou ook een groot aantal Tsjetsjenen meevechten aan de kant van Kiev.
Tientallen Serviërs hebben zich geschaard achter de rebellen, heeft premier Vucic gezegd. Zij voelen een etnische en historische verbondenheid met de Russen. Maar er zouden ook Servische huurlingen aan de zijde van Kiev strijden.
Russen
Dat er veel Russen deelnemen aan het conflict staat voor de NAVO buiten kijf. Daarbij valt elke andere nationaliteit die actief is in het gebied, in het niet. Rebellenleider Zachartsjenko heeft openlijk gezegd dat er sinds het begin van de oorlog 3000 tot 4000 Russische vrijwilligers hebben deelgenomen aan de strijd. Een Franse tv-zender ging met een aantal van hen mee de grens over en maakte deze reportage.
Rusland houdt vol dat er geen Russische militairen actief zijn in het gebied.
Schimmig
Het is niet mogelijk om precies vast te stellen hoeveel nationaliteiten er meevechten en met welke motieven. Maar ook nu, tijdens het staakt-het-vuren, houden buitenlandse strijders zich op in het conflictgebied, klaar om de wapens weer op te pakken.