NOS NieuwsAangepast

Timmermans blij om Mansouri

Minister Timmermans is blij met de vrijlating van de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri. Hij zat acht jaar in een Iraanse cel, maar is inmiddels terug in Nederland. Familie en vrienden kunnen "deze moeilijke periode nu gaan afsluiten", zegt Timmermans.

De minister van Buitenlandse Zaken wijst er op dat Nederland zich sterk heeft ingezet voor Mansouri's vervroegde vrijlating. "We zijn de Iraanse regering erkentelijk dat die hieraan heeft meegewerkt."

Mansouri kwam in zijn geboorteland Iran op voor de Arabische minderheid in Ahwaz. Hij vluchtte in 1988 naar Nederland, waar hij zich onder meer inzette voor Amnesty International. In 2006 werd hij in Syrië opgepakt en daarna uitgeleverd aan Iran. Hij werd ter dood veroordeeld, maar die straf werd omgezet in een lange celstraf.

Amnesty

Bij Amnesty International is ook opgelucht gereageerd. "Na 8 jaar komt een einde aan gevangenschap, onrecht en onzekerheid", zegt directeur Eduard Nazarski van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens hem laat de vrijlating van Mansouri zien hoe belangrijk het is om aandacht te vragen voor mensen die na een oneerlijk proces gevangen zitten. "Al onze demonstraties en wakes, zowel in Den Haag als in Mansouri's woonplaats Maastricht, hebben ervoor gezorgd dat hij niet vergeten werd." Aldus directeur Nazarski.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl