NOS NieuwsAangepast

"België kiest voor JSF"

België lijkt aan te sturen op de Joint Strike Fighter (JSF) als vervanger van de F-16. De VRT heeft documenten in handen die daar op wijzen.

Het Ministerie van Defensie vroeg vijf vliegtuigproducenten of zij een gevechtsvliegtuig voor België kunnen bouwen. Daarbij stelden ze een dusdanig eisenlijstje op, dat het volgens defensiedeskundigen eigenlijk alleen maar over de JSF kan gaan.

Teneur

De Nederlandse defensiespecialist Christ Klep zegt tegen de VRT dat er een duidelijke teneur in het document zit. "En die is: we willen wat de Amerikanen hebben."

Het nieuwe vliegtuig zou van alles moeten kunnen, van luchtverdediging tot grondaanvallen en ook moet het een elektrische stoorzender kunnen zijn. "Kortom, het toestel moet alles kunnen. Nu is er volgens de Belgische luchtmacht eigenlijk maar een toestel dat dat allemaal kan: de JSF."

Onderhandelingen

Er is nog geen politiek besluit. Er zijn nog formatieonderhandelingen gaande, waarin tot nu toe alleen maar is afgesproken dat de volgende Defensieminister mag bekijken of er een opvolger voor de F-16 moet komen.

In 2023 hebben de huidige F-16's van België hun maximale aantal vlieguren bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl