NOS NieuwsAangepast

Tusk belangrijke stem Oost-Europa

Met de benoeming van Donald Tusk krijgt Oost-Europa een grotere stem in de Europese Unie.

"Landen als Hongarije, Slowakije en Tsjechië zullen blij zijn met deze benoeming en hun groeiende invloed in Europa", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Daarnaast wordt de unie daardoor ook evenwichtiger."

Oost-West

Tusk was favoriet voor de positie omdat hij het goed kan vinden met de Duitse bondskanselier Merkel en steun heeft van de landen in het oosten. Tusk hoort net als Merkel bij de Europese christen-democraten, al staat hij in Polen bekend als liberaal.

"Hij is een politieke veteraan", zegt Noorlander. "Hij heeft Polen er economisch bovenop geholpen." Daarnaast heeft Polen nog geen grote functies binnen de EU gehad, terwijl het inmiddels een belangrijk land is geworden.

Hundred procent ready

"Tusk is een bruggenbouwer tussen Oost- en West-Europa", aldus Noorlander. "Europa laat hiermee zien dat het oosten ook een belangrijk deel uitmaakt van de unie. Daarnaast is dat ook een signaal naar de Russische president Poetin."

Een punt van kritiek is dat Tusk slecht Engels spreekt. In de persconferentie over zijn benoeming beloofde Tusk beter Engels te spreken als hij zijn werk als EU-president begint in december. "I will be one hundred procent ready", zei hij lachend. De rest van de persconferentie deed hij daarna gewoon in het Pools.

Schandaal

Tusk overleefde recentelijk als premier een afluisterschandaal binnen zijn kabinet. Een Pools weekblad plaatste een afgeluisterd gesprek tussen het hoofd van de centrale bank en de minister van Binnenlandse Zaken. Daarin bespraken de twee hoe de bank de regering kon helpen bij de verkiezingen volgend jaar.

De bankier bood aan wat te doen aan het begrotingstekort. In ruil daarvoor wilde hij een andere minister van Financiën.

De minister van Binnenlandse werd een paar maanden later vervangen, maar de regering mocht uiteindelijk aanblijven.

Politiek actief

Donald Franciszek Tusk (57) was al op jonge leeftijd politiek actief, vooral in het verzet tegen het communistische bewind. Zo is hij medeoprichter van het studentencomité van de vakbond Solidariteit en in 1989 begon hij een eigen politieke partij, het Liberaal-Democratisch Congres.

Twee jaar later kwam hij namens die partij in het parlement. In november 2007 werd Tusk premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl