NOS NieuwsAangepast

EU bespreekt reactie op Rusland

De Europese regeringsleiders spreken vandaag tijdens een extra Europese top over nieuwe sancties tegen Rusland. Ook de Oekraïense president Porosjenko komt naar Brussel.

De kans is volgens correspondent Gwen ter Horst groot dat er nieuwe sancties komen tegen Rusland. "De ministers van Buitenlandse Zaken hebben dat gisteren al min of meer aangekondigd."

De ministers, die elkaar in Milaan ontmoetten, veroordeelden de aanwezigheid van Russische militairen in Oost-Oekraïne. Verschillende ministers spraken van een Russische invasie.

Porosjenko, die op uitnodiging van voorzitter Van Rompuy bij de top aanwezig is, zal de regeringsleiders toespreken. "Hij zal opnieuw steun vragen aan de EU. Ook om militaire steun, in de vorm van materieel en adviezen voor het Oekraïense leger", zegt Ter Horst.

Stoelendans

Voor de leiders spreken over Oekraïne zullen ze eerst topfuncties in de Europese Commissie proberen te verdelen. De belangrijkste posten die ingevuld moeten worden zijn die van de opvolger van president Van Rompuy en van buitenlandcoördinator Ashton.

Het is de bedoeling om er vandaag uit te komen. In juli deden de regeringsleiders ook al een poging, maar die top mislukte.

Vrij gênant

"Van Rompuy wil voor de top een akkoord bereiken, zodat hij bij het begin van de top de namen bekend gaan maken," zegt Ter Horst. "Dat zou wel chic zijn. Het zou vrij gênant zijn als Europa de komende nacht rollebollend over straat gaat over de benoeming van twee postjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl