NOS NieuwsAangepast

"Aanpak jihadisten werkt averechts"

Advocaten waarschuwen dat Nederlandse maatregelen tegen jihadstrijders averechts kunnen werken. In een gesprek met de NOS zegt advocaat Pestman, die veel Syrië-gangers bijstaat, dat de onvrede onder deze groep en hun familieleden groeit.

Van een aantal is het paspoort, de studietoelage of de huursubsidie ingetrokken en soms worden hun kinderen onder toezicht geplaatst. Volgens Pestman snappen veel betrokkenen niet waarom zulke maatregelen worden getroffen.

Hij erkent dat er onder veel moslims in Nederland onrust heerst. Maar volgens hem richtte die zich tot nu vooral op wat er in Syrië gebeurt en was er helemaal geen bedreiging voor de Nederlandse openbare orde. "Maar deze maatregelen hebben het effect dat mensen boos worden op de Nederlandse overheid." Hij denkt dat de sancties precies het tegenovergestelde bereiken van wat de overheid wil.

Moslimpje pesten

Pestman geeft als voorbeeld iemand die naar Syrië is gereisd om daar te vechten tegen president Assad. "Als die hoort dat in Nederland zijn kinderen onder toezicht worden gesteld, kan ik me voorstellen dat dat bij hem tot een reactie zal leiden." Hij vindt dat veel van de sancties neerkomen op "moslimpje pesten".

Het kabinet heeft aangekondigd dat het naast de al eerder getroffen maatregelen met nieuwe voorstellen komt om moslimextremisme harder aan te pakken. Die plannen worden waarschijnlijk vrijdag gepresenteerd.

Balans

In een reactie op de kritiek van Pestman zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Schoof dat goed wordt gekeken naar de balans tussen preventie en repressie. Hij wil juist voorkomen dat mensen die zich niet tegen Nederland hebben gekeerd dat alsnog doen.

"Maar dit gaat om jongeren die actief betrokken zijn bij de jihad en die daarom hard worden aangepakt." Volgens Schoof worden harde maatregelen alleen genomen tegen mensen die echt bereid zijn geweld toe te passen in Syrië en een risico vormen voor onze nationale veiligheid.

Vandaag overlegden ministers met burgemeesters over de aanpak van moslim-radicalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl