NOS NieuwsAangepast

Schotse bedrijven: blijf bij UK

De topmannen van 130 Schotse bedrijven keren zich tegen een onafhankelijk Schotland. In een open brief roepen zij de Schotse bevolking ertoe op om volgende maand in een referendum tegen losmaking van het Verenigd Koninkrijk te stemmen.

De topmannen van de bedrijven, waarvan er honderd een notering hebben op de Londense beurs, noemen een zelfstandig Schotland slecht voor het bedrijfsleven. Er zijn volgens hen veel te veel onzekerheden.

Valuta

In de open brief noemen ze vier punten: de relatie met de Europese Unie, veranderingen in het belastingstelsel, de gevolgen voor de export, en de vraag welke munt een zelfstandig Schotland zou moeten hebben. De Conservatieven, Labour en de Liberaal-Democraten in Groot-Brittannië voelen niets voor een muntunie met een onafhankelijk Schotland.

Nog afgezien van de onduidelijkheid over deze punten, hebben de voorstanders van onafhankelijkheid het zakelijk voordeel van zelfstandigheid niet duidelijk kunnen maken, schrijven de topondernemers.

Peilingen

Hun verzet is een steun in de rug van de tegenstanders van een onafhankelijk Schotland. Volgens de peilingen zijn de nee-stemmers in de meerderheid. In een berekening op basis van zes recente peilingen staan ze op 57 procent.

Het referendum over onafhankelijkheid van Schotland wordt gehouden op 18 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl