Donatierecord voor ALS Nederland
Meer dan 14.000 donaties heeft Stichting ALS Nederland tot nu toe ontvangen in augustus. "Ter vergelijking: normaal gesproken krijgen we per maand minder dan 200 donaties", zegt woordvoerder Ineke Zaal.
"Door de Ice Bucket Challenge, waarbij mensen ijswater over zichzelf heen gooien om geld op te halen voor ALS-onderzoek, zien we een enorme toeloop. En dan te bedenken dat augustus nog niet eens ten einde is."
Vrijwilligers
Zaal kan nog geen uitspraken doen over het totaalbedrag dat is binnengekomen. "We kunnen de enorme toeloop niet meer bijhouden. De bedragen moeten nog verwerkt worden."
De stichting met z'n vijf medewerkers komt daarbij handen tekort. "We hebben vier extra vrijwilligers aangenomen om ons te helpen."
Overbelast
De website van de stichting kan de stijging van het bezoek niet aan. "Normaal hebben we per dag zo'n 500 bezoekers. Vandaag waren dat er 35.000. De website was afgelopen weekend overbelast", zegt Zaal.
"We dachten dat deze hype na een week wel zou afnemen. Maar het lijkt alleen maar toe te nemen. Eerst waren mensen bang dat ze genomineerd zouden worden, maar nu hoor ik ook mensen die bang zijn dat ze geen nominatie krijgen", lacht Zaal.
Ludiek
De ziekte ALS staat door de populaire Ice Bucket Challenge volop in de belangstelling. Sinds eind juli nomineren mensen elkaar met name via de sociale media om deel te nemen aan de actie. In filmpjes is te zien hoe vele duizenden mensen wereldwijd een emmer ijswater over zichzelf uitstorten en vervolgens drie mensen nomineren om hetzelfde te doen. Wie weigert, 'moet' 75 euro doneren.
Volgens Zaal zit het succes van de actie hem met name in het ludieke karakter. "De postercampagne van afgelopen jaren was effectief, maar wel zwaar. Deze actie heeft een veel luchtiger toon." In Amerika leverde de Ice Bucket Challenge in drie weken tijd al 40 miljoen euro op.
Enorm blij
"De aandacht is overweldigend en we werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, maar daar zijn we natuurlijk enorm blij mee," vervolgt Zaal. Ze werkt nu vijf jaar voor de stichting. "Ik ben echt heel trots. Vijf jaar geleden was ALS nog een heel onbekende ziekte. Nu zijn er denk ik weinig mensen die niet weten dat ALS een ongeneeslijke ziekte is."
Nederland telt 1500 patiënten die lijden aan de spierziekte ALS. Daarvan overlijden er jaarlijks zo'n 500. De levensverwachting is 3 tot 5 jaar.