NOS NieuwsAangepast

Britten gaan jihadi's aanpakken

De Britse minister van Binnenlandse Zaken May kondigt nieuwe maatregelen aan tegen Britse jihadisten. In de toekomst kan ook het verspreiden van extremistisch gedachtegoed worden bestraft. Op die manier kunnen bijvoorbeeld haatpredikers worden aangepakt.

Tot nu was in Groot-Brittannië alleen het aanzetten tot geweld strafbaar. Dat verandert, als het aan het kabinet ligt.

May wil haatpredikers en anderen die radicaliseren of ondemocratisch gedachtegoed verspreiden een 'asbo' opleggen. Aan zo'n anti-social behaviour order kunnen gebiedsverboden of een meldingsplicht worden gekoppeld.

Londense rapper

May heeft haar plannen gepresenteerd in een artikel in de Daily Telegraph. Daarin schrijft ze ook dat sinds 2010 meer dan 150 buitenlanders de toegang tot Groot-Brittannië is ontzegd. Onder hen waren ook haatpredikers.

De aankondiging voor strengere wetgeving komt aan het einde van de week waarin de Amerikaanse journalist James Foley werd onthoofd. Zijn beul was zeer waarschijnlijk een Brit. De Britse veiligheidsdiensten zijn een groot onderzoek begonnen om te achterhalen wie de man is. In Britse media circuleert de naam van een Londense rapper, maar of hij ook echt de beul is, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl