NOS VoetbalAangepast

Match of the Day bestaat 50 jaar

Voor Nederlandse voetballiefhebbers is Studio Sport op zondagavond heilig, met het bord op schoot. In Groot-Brittannië heeft Match of the Day dezelfde legendarische status. Het voetbalprogramma op zaterdagavond (met de pint op tafel) bestaat vrijdag vijftig jaar.

Op 22 augustus 1964 was de eerste Match of the Day, ook bekend als MOTD. In gruizig zwart-wit was een samenvatting te zien van Liverpool - Arsenal (3-2). De uitzending op BBC2 trok niet meer dan twintigduizend kijkers, de helft van het aantal toeschouwers op Anfield. Dat kwam vooral doordat BBC2 destijds alleen in Londen te ontvangen was.

In de daaropvolgende decennia groeide MOTD uit tot het bekendste voetbalprogramma ter wereld. Het aantal toeschouwers dat op zaterdagavond naar de samenvattingen uit de Premier League kijkt, ligt tegenwoordig rond de vier miljoen, met uitschieters naar zes miljoen bij topwedstrijden. Daarmee is Match of the Day het best bekeken sportprogramma van Groot-Brittannië. Ondanks de toegenomen concurrentie en ondanks het feit dat het format in al die jaren hetzelfde is gebleven: alle samenvattingen op een rijtje, afgewisseld met analyses.

"Twee dromen uitgekomen"

Gary Lineker is sinds 1999 de vaste presentator van MOTD. "Als je voetballer bent, is het je droom om op een WK te spelen. Als je presentator bent en van voetbal houdt, wil je Match of the Day presenteren. Het feit dat ik het alle twee heb gedaan, is alsof er twee dromen zijn uitgekomen", aldus de populaire oud-voetballer.

Veel roemruchte presentatoren gingen Lineker voor: de eerste was Kenneth Wolstenholme (bekend van de legendarische uitspraak "They think it's all over, it is now!" tijdens de WK-finale van 1966), gevolgd door David Coleman (1968-1973) en Jimmy Hill (1973-1988).

Dicussies over tactiek

Onder de markante televisiepersoonlijkheid Hill werd er in de jaren zeventig voor het eerst over tactiek gediscussieerd op televisie, Spelers en trainers maakten daar aanvankelijk bezwaar tegen. De televisiekijker moest volgens hen niet lastig worden gevallen met zulke complexe, interne zaken. In 1988 werd Hill als anchorman opgevolgd door de besnorde Des Lynam, die in 1999 het stokje doorgaf aan Lineker.

Ook de analytici en commentatoren van MOTD zijn Britse televisiesterren, zoals de Schotse oud-voetballer Alan Hansen, die onlangs na 22 jaar afzwaaide. Sinds dit seizoen is Ruud Gullit toegetreden tot het vaste team analytici op zaterdagavond. En iedereen kent het stemgeluid van commentator John Motson, al sinds 1971 actief voor Match of the Day.

Kenmerkende trompetjes

Zo iconisch als het programma is ook de begintune. De kenmerkende trompetjes waren voor het eerst te horen in 1970 en zijn nog steeds iedere zaterdagavond het startsein voor de voetbaluitzending. Muzikant David Stoller componeerde de tune in zijn Londense kelder en liet zich inspireren door de sfeer op de voetbaltribune: "Er is opwinding, vreugde, euforie. Die magie en energie wilde ik in de muziek laten terugkeren."

De opname die hij thuis maakte werd vervolgens door een professioneel orkest opgenomen. Maar dat werkte niet. "Het was heel raar. Toen de melodie perfect was ingespeeld, had de muziek niet dezelfde magie als het origineel", aldus Stoller. Besloten werd om de originele opname dan maar als begintune te gebruiken, tot de dag van vandaag.

Mühren en Thijssen

Nederland maakte in de loop van de jaren zeventig, op spaarzame momenten, kennis met Match of the Day. Bij gunstige weersomstandigheden konden er soms via de ether flarden van de BBC worden bekeken.

Met enig geluk doken in Match of the Day dan ook nog eens Arnold Mühren en Frans Thijssen op, de enige Nederlanders die in de Engelse competitie actief waren. Zij droegen vanaf 1978 het shirt van Ipswich Town. Na de introductie van kabeltelevisie maakte de BBC deel uit van het vaste zenderaanbod en kreeg Match of the Day ook een vaste schare Nederlandse fans.

De BBC staat uiteraard uitgebreid stil bij de vijftigste verjaardag van MOTD. Vrijdagavond is er om 23.35 uur (BBC1) een documentaire te zien over het legendarische sportprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl