NOS NieuwsAangepast

AzG kraakt onder ebola

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Artsen zonder Grenzen traint medisch personeel dat binnenkort in West-Afrika gaat helpen bij het bestrijden van de ebola-uitbraak. Vandaag kregen medewerkers in het Brusselse trainingscentrum van Artsen zonder Grenzen (AzG) een intensieve training.

Ze leerden onder meer hoe ze de veiligheidspakken die ze moeten dragen aan en uit kunnen trekken. Dat moeten verschillende keren per dag omdat het onmogelijk is om langere tijd achtereen in zo'n pak te werken.

De artsen en verpleegkundigen leerden ook hoe ze lichamen van doden moeten desinfecteren en hoe ze dat moeten doen met ambulances en andere voertuigen waarmee ebola-patiënten vervoerd worden. Verder kregen ze instructies om de kans dat ze zelf besmet raken zo klein mogelijk te maken.

Liberia

In het Brusselse pakhuis van AzG werden vandaag twee vrachtwagens geladen met medische hulpmiddelen en andere benodigdheden. De goederen gaan met een vlucht van Oostende naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

In Liberia is de nood het hoogst en de chaos door de ebola-uitbraak het grootst. Vandaag vuurde het leger in Monrovia traangas af op mensen die protesteerden tegen het afsluiten van de sloppenwijk West Point. De wijk is afgesloten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Inzet

Artsen zonder Grenzen heeft bijna elfhonderd mensen ingezet in Liberia, Guinee en Sierra Leone. Het gaat om zo'n duizend lokale medewerkers en honderd mensen die zijn ingevlogen.

De hulporganisatie loopt op haar tenen. Meer mensen kunnen niet ingezet worden. AzG heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al meermalen opgeroepen meer te doen. In de landen waar ebola woedt is gebrek aan alles, maar vooral ook aan artsen en verpleegkundigen. In Liberia bijvoorbeeld komt een deel van de lokale artsen en verpleegkundigen uit angst niet meer naar hun werk.

Eigen klinieken

AzG-medewerkers die in West-Afrika actief zijn worden na maximaal zes weken afgelost. Dat is omdat ze vanwege het hoge risico van hun werk scherp en gedisciplineerd moeten, zegt woordvoerder Mireille den Haan van de Nederlandse afdeling van de organisatie.

In Monrovia heeft Artsen zonder Grenzen een behandelcentrum met 120 bedden opgezet. In Foya heeft de organisatie een isolatie-unit waar in augustus al 137 mensen zijn opgenomen. In een behandelcentrum in Kailahun in Sierra Leone worden zo'n vijftig patiënten behandeld. In de plaats Bo wordt een nieuwe isolatie-unit met 35 bedden opgezet.

In Guinee behandelt Artsen zonder Grenzen in twee eigen behandelcentrum elf patiënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl