NOS NieuwsAangepast

"Maya-stad over het hoofd gezien"

Bij de Maya-stad die in Mexico is gevonden, gaat het volgens correspondent Cees Zoon om een conglomeratie van grote gebouwen, gegroepeerd rond een aantal pleinen. "Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat toeristen erheen kunnen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoe kan het dat dit nu pas ontdekt is?

"Ze hebben het gewoon over het hoofd gezien. Het zuiden van Mexico bestaat uit tropische jungle. Daar ligt veel onder verborgen. Ze hebben het geld niet om dat allemaal op te graven. Dus gebeurt dat beetje bij beetje. Tegenwoordig krijgen de archeologen steun van satellietfoto's die ze een beetje in de juiste richting duwen bij het zoeken.

Volgens officiële schattingen zijn er ongeveer 6000 plekken in Mexico waar nog iets van grote waarde en omvang in de grond zit. Je kunt bij wijze van spreken op een willekeurige plek je spade in de grond steken en dan kom je altijd wel iets waardevols tegen."

En wat leren we uit deze vondst over de Mayacultuur?

"We weten al veel over de Maya's. Deze stad dateert uit de periode tussen 600 en 900. Het Maya-rijk bestond uit een reeks stadstaten die elkaar ook gewoon bevochten.

Het gekke is dat veel van de steden verlaten zijn door de Maya's zelf toen ze in grote bloei stonden. Lange tijd hebben archeologen en historici zich de hersens gebroken over de vraag waarom ze hun steden verlieten. De gangbare theorie is nu dat het het kwam door een combinatie van overbevolking en een tekort aan landbouwgronden. Dat blijkt dan ineens een heel modern probleem te zijn."

Wordt de plek nu geschikt gemaakt voor toeristen?

"Jazeker! Maar dat gaat wel langzaam, want het zal nog wel een paar jaar duren voordat alles netjes opgegraven is en het voor het publiek toegankelijk gemaakt zal worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl