NOS NieuwsAangepast

Wespen houden last van regen

Bestrijdingsbedrijven hebben 95 procent minder meldingen over wespennesten gekregen dan gebruikelijk in deze periode van het jaar. Natuurbericht.nl zegt dat er veel minder wespen zijn door de zware regenval.

Vooral in de gebieden waar het extreem veel regende zijn nauwelijks wespennesten. Op plaatsen waar niet zoveel regen viel, rapporteren de bestrijdingsbedrijven normale cijfers. Natuurbericht belde twintig bestrijdingsbedrijven, die samen heel Nederland bestrijken.

Geen herstel

Begin dit jaar leek 2014 juist een extreem goed jaar voor wespen te worden. Door het weer in de winter en de lente waren de omstandigheden juist gunstig voor de wespen. Maar half juni meldden de bestrijdingsbedrijven opeens een sterke teruggang.

Biologen verwachtten toen dat de hoeveelheid wespen zich wel zou herstellen, maar nog steeds zijn er erg weinig wespennesten. Gemiddeld zijn er daardoor dit jaar 60 tot 70 procent minder wespen dan normaal.

Verhongeren

De regen maakt dat veel werksters niet terug kunnen keren naar hun nest, waardoor de larven in de nesten verhongeren. De wespen geven niet alleen overlast; een wesp vangt iedere twee uur gemiddeld drie vliegjes of muggen. De wespen in een nest verorberen zo op een dag rond de honderdduizend vliegen en muggen.

Er zijn geen landelijke cijfers over het aantal muggen en vliegen, maar biologen melden lokaal wel extreme hoeveelheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl