NOS NieuwsAangepast

Presidentskandidaat Brazilië stort neer. Twitter: Het was Dilma

Een opmerkelijke Twittertrend in Brazilië vandaag. De Braziliaanse presidentskandidaat Eduardo Campos (49) is omgekomen bij een vliegtuigongeluk - net voor de verkiezingen op 5 oktober. In een recente peiling stond Campos derde met zo'n 9 procent van de stemmen, achter president Dilma Rousseff en een andere uitdager.

Eduardo Campos | EPA

Zijn dood leverde al heel snel het trending topic Foi a Dilma op Twitter op, Het was Dilma. Veel Brazilianen geven haar, al dan niet serieus, de schuld van Campos' dood. Zelfs met hele grafische plaatjes:

ACABOU O MISTÉRIO GLR, FOI A DILMA QM DERRUBOU O AVIÃO DO EDUARDO pic.twitter.com/1o5njccY2i rhiitler (@Rhiitler) August 13, 2014

Foi a Dilma! Não pode tanto avião acair assim,do nada,do concorrente.. Anderson (@ocezario) August 13, 2014

Impopulair

Nou is het niet zo gek dat er nu anti-Dilma-tweets voorbijkomen, zegt correspondent Marc Bessems. "Dilma is zeer impopulair onder veel Brazilianen van de hogere middenklasse, en die zitten meer op Twitter dan haar aanhang, die overwegend arm is. Bovendien houden Brazilianen van samenzweringstheorieën."

Dilma Rousseff | AFP

Er zijn 200 miljoen Brazilianen en de armsten zitten het minst op Twitter - en die stemmen het meest op Dilma Rousseff. Die staat met ongeveer 38 procent nummer 1 in de peilingen.

Er zijn ook twitteraars die deze trend toch een beetje ver vinden gaan:

Brazilian presidential candidate dies in a plane crash! Idiots blame the President! Oh boy... #RipEduardoCampos Foi o Dilma... Ms. Schweinsteiger (@German_at_heart) August 13, 2014

Parem de falar que foi a Dilma, ela não é tão burra a esse ponto. mic (@shootsbieber) August 13, 2014

'' foi a Dilma '' vocês são os piores, K Minkah (@MeGustaPolloPE) August 13, 2014

Armoede en corruptie

De regering van Rousseff heeft de laatste tijd veel onder vuur gelegen. Duizenden mensen protesteerden tegen het WK Voetbal, afgelopen juni in Brazilië, vanwege de hoge kosten en corruptie. Daarvoor waren er ook al veel protesten, omdat Brazilianen vinden dat de regering te veel geld uitgeeft, bijvoorbeeld dus aan grote sportevenementen. En dat terwijl er onder de bevolking veel armoede heerst.

Rousseff heeft gezegd dat ze haar campagne drie dagen stillegt.

'Foi a Dilma' is the most active trending topic now in Brazil with 40 tweets per minute http://t.co/whLg99ILRf Trendoa Brazil (@trendoaBR) August 13, 2014

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl