NOS NieuwsAangepast

"Teeven pleegde meineed"

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven heeft recentelijk gelogen terwijl hij onder ede stond bij de rechter. Dat stelt advocaat Jop Fellinger, de raadsman van de weduwe van de in april 2006 geliquideerde Thomas van der Bijl. De advocaat heeft bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag aangifte gedaan van meineed door Teeven.

Uit documenten die de NOS heeft ingezien blijkt dat Teeven op 17 april als getuige is gehoord bij de rechter-commissaris in Den Haag. De weduwe van Van der Bijl is een zogeheten voorlopig getuigenverhoor gestart tegen de Staat. Ze wil dat wordt vastgesteld of het Openbaar Ministerie Van der Bijl wel voldoende beschermde.

Van der Bijl zou vlak voor zijn liquidatie gaan optreden als anonieme bedreigde getuige. Hij had afspraken gemaakt met Teeven, destijds nog officier van justitie. Teeven zorgde er ook voor dat Van der Bijl in 2006 als enige van een aantal verdachten werd vrijgelaten na de vondst van 30.000 kilo hasj. Kort daarop werd Van der Bijl in zijn café doodgeschoten.

Dodenlijst

De vraag is of Teeven wist dat Van der Bijl gevaar liep toen hij hem vrijliet. In het grote liquidatieproces in Amsterdam bevestigde Teeven dat hij begin 2006 van de weduwe van Kees Houtman een lijstje had gekregen met daarop de namen van de mannen achter de moord op Houtman.

Ze zou hem ook hebben verteld dat Houtman en Van der Bijl op een lijst van te liquideren personen stonden. Die lijst hadden criminelen tijdens een bijeenkomst in de Baja Beach Club in Rotterdam besproken. Dat zou betekenen dat Teeven voordat hij de vrijlating van Van der Bijl regelde, wist dat die gevaar liep.

In het getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Haag in april verklaarde Teeven echter dat er geen enkele concrete informatie was dat Van der Bijl gevaar liep. Van het briefje en de toelichting daarbij van de weduwe Houtman kon hij zich niets meer herinneren.

'Vergeetachtigheid geveinsd'

Volgens de advocaat van de weduwe van Van der Bijl veinst Teeven vergeetachtigheid om zijn eigen reputatie te beschermen en de Staat te behoeden voor een schadeclaim door de nabestaanden van Van der Bijl. Advocaat Fellinger zegt dat de staatssecretaris valse verklaringen aflegt, zaken verdraait en essentiële informatie verzwijgt.

"Eerst bezweert hij bij hoog en laag dat dat briefje voor hem een duivels dilemma vormde omdat hij die kennis had over mogelijke aanslagen en de daders waarover hij met Maria Houtman en Van der Bijl sprak. Nu kent hij het briefje niet of nauwelijks en over een dodenlijst heeft hij het ook niet gehad", stelt de advocaat in de aangifte.

Weer in opspraak

Met deze kwestie komt Teeven nu voor de tweede keer in korte tijd in opspraak door zijn verleden als officier van justitie. Onlangs ontstond ophef over een deal die Teeven in 2000 had gesloten met Cees H.

De drugsbaron kreeg met hulp van justitie geld uit het buitenland teruggesluisd zodat hij een boete kon betalen. De rest, enkele miljoenen, mocht H. houden. De details van de bijzondere deal kon Teeven zich niet meer herinneren, schreef minister Opstelten aan de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl