"Al 300 vrachtwagens geweigerd"
Zo'n 300 vrachtwagens vol met groenten en fruit zijn al geweigerd aan de Russische grens. Dat zegt Gert Mulder, directeur van branchevereniging het GroentenFruit Huis.
De vrachtwagens mogen Rusland niet in als gevolg van de vergeldingsmaatregelen van Rusland. Als reactie op de Europese sancties is een importverbod van een jaar afgekondigd voor landbouwproducten uit de Europese Unie.
"Afbraakprijzen"
Een deel van die vrachtwagens zal met de lading teruggereden worden naar Nederland. Andere exporteurs proberen de lading ergens onderweg alsnog te verkopen. Volgens Gert Mulder zal dat niet makkelijk zijn: "Als het al lukt om die producten te verkopen, dan zullen er afbraakprijzen betaald worden".
Ook zegt hij dat zowel de exporteurs als de Russische importeurs niet verwacht hadden dat de tegenmaatregelen van Rusland zo rigoureus zouden zijn.
Gert Mulder wil dat de pijn van de tegenmaatregelen wordt verdeeld en niet alleen bij de ondernemers terecht komt. "Zulke drastische maatregelen vanuit Rusland vallen echt buiten een normaal ondernemersrisico."
Overleg EU
Het Nederlands kabinet wil snel in Europees verband overleggen over de gevolgen van de Russische sancties. Er is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nu nog niets te zeggen over mogelijke compensatie van ondernemers die worden getroffen door de boycot.
Persbureau AP meldt dat eurocommissaris voor Landbouw Dacina Ciolos dit weekend terugkeert naar Brussel. Maandag wordt een werkgroep opgezet om de gevolgen van de Russische boycot in kaart te brengen. Dan wordt ook bepaald wanneer er een extra vergadering wordt ingelast om het antwoord van de EU op het importverbod te bepalen.
400 miljoen
Volgens eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) heeft Brussel een fonds van 400 miljoen euro om de gedupeerde agrarische sector te compenseren. Hij wijst erop dat de sancties ook Rusland pijn doen. Het land is volgens De Gucht twintig jaar na het communisme nog steeds niet in staat om in zijn eigen behoeften te voorzien.