NOS NieuwsAangepast

ISIS neemt christelijke stad in

Soennitische strijders van ISIS hebben opnieuw een aantal plaatsen in het noorden van Irak veroverd, waaronder de stad Qaraqosh, waar veel christenen wonen. De inname ging niet gepaard met zware gevechten. Koerdische strijders, die het gebied verdedigden, hadden zich strategisch teruggetrokken. De inwoners waren al gevlucht.

Behalve Qaraqosh is ook een aantal andere christelijke plaatsen gevallen, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. De dorpen liggen tussen de reeds ingenomen stad Mosul en de hoofstad van Iraaks-Koerdistan, Arbil. De Koerdische troepen hebben zich iets teruggetrokken om een soort verdedigingswal op te zetten voor Arbil.

Gered uit de bergen

ISIS heeft sinds het offensief van dit weekend in totaal 15 plaatsen, een grote stuwdam en een legerbasis overmeesterd. Ook toen sloegen veel mensen op de vlucht. Volgens een Koerdische functionaris dreigt een humanitaire ramp in de bergen in het noorden, waar tienduizenden mensen vastzitten zonder voedsel en water.

Een deel van de groep die vastzit in het Sinjar-gebergte is in de afgelopen 24 uur gered, zegt een functionaris van de Verenigde Naties. In totaal zaten daar zo'n 50.000 mensen. De vluchtelingen behoren tot een religieuze minderheid, de jezidi's. Hoeveel er gered zijn en op welke manier is nog niet bekend.

Afgelopen dagen zijn er zo'n 200.000 mensen op de vlucht geslagen. De VN-vertegenwoordiger sprak van "een tragedie van immense omvang".

Niet opgetreden

Volgens Van Hoorn wordt er niet tegen ISIS opgetreden, omdat westerse regeringen niet aan de zijde van het Iraakse en Syrische leger willen strijden. "Dus zie je dat ze niets doen, dat ze af lijken te wachten. En dus kan ISIS consolideren en zelfs in Koerdistan uitbreiden."

ISIS heeft al grote delen van Irak in handen, in het noorden en westen van het land. Gisteren vielen opnieuw veel slachtoffers bij de strijd tussen het Iraakse leger en ISIS. Volgens het leger kwamen er zeker 60 mensen om bij een bombardement op een gevangenis in de miljoenenstad Mosul, waar ISIS zo'n driehonderd mensen vasthield.

ISIS, een afkorting van Islamitische Staat in Irak en Syrië, heeft ook delen van Syrië ingenomen. De extremisten riepen eind juni een kalifaat uit in de gebieden die ze in handen hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl