Repatriëringsmissie MH17 stopt
De repatriëringsmissie op de rampplek van vlucht MH17 stopt. Het is volgens premier Rutte te gevaarlijk omdat in het rampgebied gevochten wordt. Het blijft de ambitie om terug te gaan naar het gebied, zegt Rutte. "We stoppen nu, maar we stoppen niet."
Premier Rutte zei op een persconferentie in Den Haag dat de experts graag waren gebleven om hun werk nog grondiger te doen, maar dat dat helaas onmogelijk is. "We hebben gedaan wat we konden in de huidige omstandigheden. Iedereen zal het met ons eens zijn dat we onze mensen niet aan onnodige risico's moeten blootstellen."
De nabestaanden van de slachtoffers en de Tweede Kamer zijn geïnformeerd. Er blijft een klein team achter in de regio. De lokale bevolking kan gevonden stoffelijke resten en bezittingen overdragen aan dat team.
Het besluit om de missie af te breken is genomen in overleg met Australië, Maleisië en de OVSE.
Veel geborgen
Volgens de premier zijn de afgelopen dagen de belangrijkste gebieden doorzocht. Daarbij zijn menselijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Morgen vertrekt nog een vlucht met persoonlijke bezittingen vanuit Charkov naar Nederland.
Rutte benadrukte dat er de eerste dagen, met behulp van 800 vrijwilligers, al veel is geborgen in het rampgebied. "Er is vlak na de ramp gelukkig meer gebeurd dan wij tot nu toe dachten." Rutte bedankte de lokale bevolking, die een belangrijke rol heeft gespeeld.
Onderzoek gaat door
Het onderzoek naar de toedracht van de vlucht gaat nog door. Vandaag werd bekend dat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vliegramp vertraging heeft opgelopen.
Het is nog niet bekend hoeveel lichamen er nu geborgen zijn. Er worden 700 DNA-monsters onderzocht. Over twee of drie weken komt de uitslag, en wordt bekend hoeveel lichamen er geborgen zijn. De identificatie gaat nog veel langer duren, benadrukte Rutte.
Verslechterd
Pieter-Jaap Aalbersberg, het hoofd van de repatriëringsmissie, zegt al dagen dat de omstandigheden lastig zijn.