Terp, kuil en groen tegen regen
Bij het bouwen van steden en dorpen moet meer rekening worden gehouden met het opvangen van regenwater na stortbuien. Dat zegt de Deltacommissaris in een rapport, dat ondersteund wordt door tal van deskundigen.
Vooral in grote steden is er teveel asfalt en steen, waardoor het water moeilijk weg kan. Het gevolg is dat straten rivieren worden en huizen onderlopen.
Dat kan worden opgelost door slimmer te bouwen, staat in het rapport. Steeds meer gemeenten en waterschappen maken daar al werk van. Zo worden er laagtes of kuilen gecreëerd waar water naartoe kan. Parkeergarages kunnen als waterberging dienen en ook vangen groene daken veel overtollig regenwater op.
Elektriciteitshuisje
Een ander advies is om meer op terpen te gaan bouwen. Dat is niet alleen prettig voor huiseigenaren, ook elektriciteitsbedrijven hebben er baat bij. Onlangs zat er in Tilburg een hele buurt zonder stroom, omdat er een elektriciteitshuisje onder water was gelopen.
Afgelopen weekend kregen Limburg en Brabant te maken met wateroverlast. Een week geleden viel er op sommige plekken 100 millimeter water. Volgens klimaatdeskundigen van het KNMI krijgen we door de klimaatverandering vaker te maken met extreme regenbuien.
Het advies van de Deltacommissie verschijnt op Prinsjesdag.
Waterberging
Frans van de Ven, specialist waterbeheer van Deltaris aan de TU Delft, noemde in het Radio 1 Journaal een paar maatregelen die steden kunnen nemen om de schadelijke gevolgen van hevige regenval te beperken. Waterberging is daarbij volgens hem het sleutelwoord.
Het water kan worden opgevangen in grachten, sloten, tuinen en parken, maar bijvoorbeeld ook op speciaal geconstrueerde daken. Dergelijke maatregelen zijn relatief goedkoop als ze worden toegepast bij de herinrichting van wijken en steden.
Van de Ven pleitte er ook voor om bermen bijvoorbeeld verlaagd aan te leggen, zodat het water bij hevige regenbuien als die van vorige week gemakkelijk kan wegstromen.
Van de Ven zei dat Nederland erop voorbereid moet zijn dat hevige regenbuien zoals die van vorige week in de toekomst vaker voorkomen, net als langere periodes van droogte. Waterberging dient twee doelen; afvoer van water bij overvloedige regenval, dat bij droogte weer gebruikt kan worden.