NOS NieuwsAangepast

"Heel veel dijkversterkingen nodig"

De rivierdijken in Nederland zullen op grote schaal moeten worden verhoogd om Nederland echt goed te kunnen beschermen. Dat staat in het Deltaprogramma 2015, dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur op Prinsjesdag zal presenteren. Dat meldt Nieuwsuur, dat het plan al in handen heeft.

Tot 2050 zullen er miljarden extra moeten worden geïnvesteerd in de waterhuishouding in Nederland. Het meeste geld zal naar dijkversterkingen langs rivieren gaan.

Bevolkingstoename

Het risico op overstromingen met verstrekkende gevolgen is vooral toegenomen door de economische groei en de bevolkingstoename. Ook klimaatverandering en zeespiegelstijging spelen mee.

In het plan staan specifieke plekken genoemd waar de dijken verstevigd en/of verhoogd moeten worden. De Drechtsteden zijn kwetsbaar, net als Zeeland en de kust van Friesland en Groningen. Langs de grote rivieren moeten de dijken worden aangepakt. Met name langs de Waal, de Nederrijn, de Lek en de IJssel zijn kwetsbare plekken waar grote dijkversterkingen moeten komen.

"De veiligheid in Nederland zal drie tot vijf maal groter worden en dat betekent dat waar je in het rivierengebied uitging van een overstroming van eens in de 1250 jaar dat straks eens in de 4000 of eens in de 5000 jaar wordt", zegt emeritus hoogleraar Han Vrijling van de TU Delft in Nieuwsuur.

Langs de kust

Nieuwe maatregelen rond de Noordzeekust zijn nu niet nodig, ondanks de klimaatverandering en het feit dat er ieder jaar een meter van de kust verloren gaat. Wel blijft het nodig om ieder jaar 12 miljoen kubieke meter zand op te spuiten.

In het Deltaprogramma 2015 staan ook maatregelen om de rivieren te verruimen, zodat ze het water sneller af kunnen voeren naar zee. Ook moet de zoetwatersituatie worden verbeterd. Zo wordt voorgesteld om het waterpeil in het IJsselmeer te verhogen.

Veiligheidsminimum

Als het Deltaprogramma in 2050 is uitgevoerd wordt het risico voor iedereen die achter de dijken of duinen woont, aanzienlijk kleiner. Dat komt door de veel strengere normen die worden voorgesteld.

"Het meest opmerkelijk is nu dat we elke Nederlander dezelfde veiligheid gaan geven. Dus iedereen heeft dezelfde kans dat hij door een overstroming om het leven komt", zegt directeur Harm Albert Zanting directeur Water van Arcadis tegen Nieuwsuur.

Vrijling: "Wat mij bij het lezen opvalt, is dat de veiligheid nog meer vergroot wordt om zo iedere Nederlander een minimum aan veiligheid te geven. Een kans van eens in de 100.000 jaar dat hij kan verdrinken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl