Enkelband Van der Graaf mag af
Volkert van der Graaf hoeft geen enkelband meer te dragen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die de moordenaar van Pim Fortuyn had aangespannen tegen de Nederlandse staat.
Volgens de rechter is de maatregel buitenproportioneel. Dat geldt volgens de uitspraak ook voor het verbod om naar Hilversum, Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel te gaan. Die straf staat niet in verhouding tot het beoogde doel om de samenleving te beschermen tegen herhaling door Van der Graaf, staat in het vonnis.
Die was het niet eens met de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating. Hij moest onder meer 24 uur per dag een enkelband dragen en hij kreeg een verbod om in de vijf eerder genoemde gemeenten te komen. Zo mocht hij bijvoorbeeld niet in Hilversum komen omdat Pim Fortuyn daar werd vermoord.
Verder werd voor zijn vervroegde vrijlating bepaald dat Van der Graaf niet met de media mag praten. In het vonnis van vandaag blijft dat verbod overeind staan. Ook mag hij nog steeds niet de familie van Pim Fortuyn benaderen of lastigvallen.
Frustratie wegnemen
Van der Graaf voerde in het kort geding aan dat alle voorwaarden niet opgelegd waren om de kans op herhaling te verkleinen, want die kans wordt door deskundigen heel klein geacht. Van der Graafs advocaten zeiden dat de strenge voorwaarden aan hun cliënt werden opgelegd om frustraties weg te nemen bij mensen die vinden dat hij niet eerder had mogen vrijkomen.
Reactie OM, Teeven
Het Openbaar Ministerie vindt het jammer dat de rechter een deel van de afspraken over de vervroegde vrijlating heeft teruggefloten. De officier van justitie gaat daarom bekijken of de zaak wordt voorgelegd aan een hogere rechter. Het OM is het bijvoorbeeld niet eens met de rechtbank dat de verplichte enkelband een buitenproportionele maatregel was.
Staatssecretaris Teeven wilde naar aanleiding van de uitspraak alleen kwijt dat het aan het OM is om al dan niet in hoger beroep te gaan.
Apeldoorn
Van der Graaf kwam na het uitzitten van tweederde van zijn straf van 18 jaar in mei vrij. Hij vestigde zich in Apeldoorn.