NOS NieuwsAangepast

Aanhang Abdullah: dood aan Karzai

In het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben duizenden aanhangers van Abdullah Abdullah betoogd nadat zijn rivaal Ashraf Ghani was uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Abdullah verwierp de voorlopige uitslag gisteren al. Volgens hem is op grote schaal gefraudeerd, waarin hij de hand ziet van vertrekkend president Karzai.

Abdullah beschuldigt Karzai, die twaalf jaar president van Afghanistan is geweest, van het plegen van een staatsgreep. Abdullahs aanhangers scandeerden "Dood aan Karzai" en vervingen een groot portret van Karzai met een afbeelding van Abdullah. Op de luchthaven van Kabul werd ook een portret van Karzai neergehaald.

In het kamp van Abdullah gaan stemmen op de overwinning op te eisen en zelf een regering te vormen.

Waarschuwing VS

De Amerikaanse minister Kerry heeft gewaarschuwd tegen een dergelijke ontwikkeling. Als Abdullah op die manier de macht grijpt, verliest het land de steun van de Amerikanen, liet Kerry weten. In een verklaring die door de Amerikaanse ambassade in Kabul verspreid is, staat dat Kerry verontrust is over de plannen om een eigen, "parallelle" regering te vormen.

Afghanistan steunt voor een groot deel op buitenlandse geldschieters, waarvan de Verenigde Staten de grootste zijn.

Abdullah zei tegen zijn aanhangers dat hij de winnaar is van de eerste en de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij kondigde aan dat hij vrijdag in Kabul met minister Kerry zal spreken over een uitweg uit de verkiezingscrisis.

De Afghaanse kiescommissie maakte gisteren bekend dat volgens de voorlopige verkiezingsuitslag Ghani 54 procent van de stemmen heeft gekregen. De definitieve uitslag wordt op 22 juli bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl