Teeven: meer huizen asielzoekers
Gemeenten moeten meer huizen beschikbaar stellen voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben, maar nog in een asielzoekerscentrum wonen. Dat heeft staatssecretaris Teeven de gemeenten per brief laten weten.
In totaal moeten het komende half jaar 9250 vergunninghouders worden geplaatst. Dat zijn er 2500 meer dan in de eerste helft van dit jaar toen er ook al meer mensen moesten worden gehuisvest dan vorig jaar.
Het is de derde keer op rij dat een extra beroep wordt gedaan op gemeenten, omdat er te weinig plek in de opvangcentra is vanwege de toename van het aantal asielzoekers. Een jaar geleden was dat vanwege gezinshereniging waar onvoldoende rekening mee was gehouden en nu vanwege de stroom aan vluchtelingen uit Eritrea en Syrië.
Uit cijfers van de Centrale Opvang Asielzoekers blijkt dat op 1 juni van dit jaar 5540 asielzoekers met een vergunning in de opvangcentra wachten op een huis. In totaal werden op 1 juni 18.488 asielzoekers opgevangen en dat aantal loopt inmiddels richting de 20.000.
Huisvesten verplicht
Gemeenten in het hele land zijn wettelijk verplicht asielzoekers met een verblijfsstatus te huisvesten. Het is afhankelijk van het aantal inwoners hoeveel mensen ze moeten plaatsen. Gemeenten hebben 12 weken de tijd om een huis voor een hen toegewezen statushouder te regelen.
Zo moest de gemeente Zuid-West Friesland het afgelopen half jaar 33 statushouders plaatsen. Dat is gelukt. Het komende half jaar moeten nog eens 46 mensen worden geplaatst.
Alleenstaanden
Jaap Vellenga, coördinator van Vluchtelingenwerk Zuid-West Friesland heeft er wel vertrouwen in dat ook dat gaat lukken, maar het zal niet eenvoudig zijn, voorspelt hij. Zijn vrijwilligers hebben het er heel druk ermee, want de vluchtelingen moeten ook op weg worden geholpen, hun huizen moeten ingericht.
Gezinshuizen zijn nog wel beschikbaar, maar huizen voor alleenstaanden zijn lastig te vinden. En het zijn vaak juist alleenstaande mannen waar woonruimte voor wordt gezocht.
Asielzoekers met een verblijfsvergunning mogen niet zelf beslissen waar ze gaan wonen omdat de doorstroming vanuit opvangcentra dan nog langzamer gaat.
Verzorgingshuizen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG, laat weten dat de extra vraag van Teeven voor problemen zorgt bij gemeenten. De sociale woningmarkt zit helemaal op slot.
Er moet volgens de VNG naar een andere verdeling worden gekeken. Nu wordt er verdeeld op basis van inwoneraantal, maar er zijn bijvoorbeeld krimpgemeenten die best extra mensen op willen vangen, aldus een woordvoerder van de VNG. Maar er wordt ook naar maatschappelijk vastgoed gekeken, zoals leegstaande verzorgingshuizen.
Ook is er bij de VNG zorg over de grote groep asielzoekers die nu het land binnenkomt en vanaf 2015 moet worden gehuistvest.