NOS NieuwsAangepast

Veilig zwemmen voor Polen

Nieuw op het Nederlandse strand: de Poolse reddingsbrigade. De Polen gaan hun Nederlandse collega's een week lang helpen om hun landgenoten voorlichting te geven over veilig zwemmen. De brigades kwamen in actie nadat vorig jaar in een zomers weekend vijf Polen verdronken.

Al jaren neemt het aantal ernstige waterongevallen toe. Relatief vaak zijn daar Poolse mensen bij betrokken. Het gaat mis omdat ze bijvoorbeeld niet goed kunnen zwemmen of omdat ze het water ingaan op plekken waar dat niet mag.

Zeven doden

Over de hele zomer van 2014 waren er 19 dodelijke zwemongelukken. In zeven gevallen ging het om een Poolse burger. Om het aantal te verminderen heeft de Poolse regering om samenwerking tussen de reddingsbrigades van beide landen gevraagd.

De komende week geven de Polen hun landgenoten in hun eigen taal voorlichting over zwemmen, in bijvoorbeeld open water. Er zijn informatiebijeenkomsten georganiseerd en op internet staat informatiemateriaal in het Pools over gedragsregels voor veiligheid op het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl