NOS NieuwsAangepast

Keyloggen is zo gebeurd

In het onderzoek naar de chanteur van Amanda Todd heeft het OM een keylogger gebruikt. Een omstreden middel dat ook vaak door criminelen wordt ingezet.

Een keylogger is een computerprogramma dat alle aanslagen van je toetsenbord registreert en opslaat. De politie heeft ingebroken bij de verdachte en zo'n programma stiekem op zijn computer geïnstalleerd. Daarna stuurde de keylogger iedere dag een mailtje met alle toetsaanslagen naar het OM.

Zo kon het onderzoeksteam precies meelezen met Aydin C., terwijl hij jonge meisjes via chatprogramma's chanteerde. Daarnaast maakte het programma om de paar seconden een screenshot van de computer, zodat ze ook konden zien waar en met wie hij precies praatte.

Keyloggers bestaan al een poosje. Toch is het de eerste keer dat het OM het gebruik van keyloggers specifiek noemt. Volgens experts is het een zwaar middel, omdat het verder gaat dan bijvoorbeeld een telefoon tappen: "Je kunt niet alleen toegang krijgen tot de computer, maar je zou ook gegevens kunnen manipuleren. De politie zou het verwijt kunnen krijgen dat de ze zelf materiaal op die pc heeft achtergelaten," zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs.

Flickr / Katie Kreuger / CC By Nc 2.0

Keyloggen supersimpel

Inbreken en een computerprogramma installeren. Het lijkt zo uit een goede spionagethriller te komen, maar eigenlijk is het gebruik van keyloggers best makkelijk. Een simpele zoekopdracht in Google en twee kliks later kun je zelf een keylogger downloaden. Volgens de makers van de programma's is het zo makkelijk meegluren voor bezorgde ouders of achterdochtige bazen.

Voor slachtoffers is het lastig controleren of er een keylogger actief is. Criminelen gebruiken vaak keyloggers om wachtwoorden te achterhalen. Je hoeft maar één keer iets kopen via Paypal onder het oog van een keylogger en kassa! De enige remedie: goede anti-spyware software.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl