"Minister schuldig aan Vestiaverlies"
De voormalige financiële man van woningcorporatie Vestia, Marcel de Vries, wijst elke verantwoordelijkheid voor het verlies van 2 miljard euro van de hand. "Door grootspraak van de minister werd de derivatenportefeuille te snel afgebouwd. Dat leidde tot die 2 miljard verlies."
De Vries kocht tussen 2002 en 2011 voor tientallen miljarden aan derivaten, een soort verzekeringen tegen stijgende rente. Toen de rente juist ging dalen eisten de banken onderpanden die Vestia direct in grote problemen brachten. Volgens De Vries reageerde minister Spies toen verkeerd.
"Ze wilde dat het werd afgehandeld op het ongunstigste moment. Ze hebben zo een hoop geld weggegooid terwijl er andere oplossingen mogelijk waren. We hadden nog jaren door kunnen gaan."
Eigen belang
De Vries zit midden in een strafzaak over zijn eigen handelen, omdat hij verdacht wordt van fraude. Hij kreeg bij elkaar opgeteld een beloning van 10 miljoen euro voor het afsluiten van de derivatencontracten van Vestia.
Het financieel adviesbureau van Arjan Greeven, die vanmorgen werd gehoord, kreeg voor elk contract provisie van de bank, en dat deelde hij met De Vries. Ook hier voelt De Vries zich niet verantwoordelijk voor.
"Ik heb geen spijt. Ik heb het derivatenbeleid uitgevoerd om te zorgen dat Vestia weinig rente hoefde te betalen."- "Speelde dan geen enkele rol dat u daar geld voor kreeg?""Geen enkele rol."- "Snapt u dat ik daar vraagtekens bij heb? Dat er een schijn van belangenverstrengeling is?""Ik laat dat aan juristen over. Ik vind van niet."
24 miljard
Volgens De Vries gebeurde alles met de goedkeuring van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en met de handtekening van Vestiabestuursvoorzitter Staal eronder. "Hij las elk contract en stelde daar soms ook vragen over."
In 2010, toen Greeven wilde stoppen, ging De Vries door en nam de derivatenportefeuille enorm toe. De enquêtecommissie wil weten of De Vries dat voor de provisie deed. "Nee, ik moest door omstandigheden meer risico's indekken."
Greeven kocht hem in december 2010 af met 500.000 euro. In 2011 ging De Vries los van Greeven verder. Tot het punt dat Vestia voor 24 miljard euro aan derivaten had uitstaan, en minister Spies ingreep.
Belastingdienst
De Vries gaf al die jaren zijn neveninkomsten op aan de Belastingdienst. "Ik heb 5 miljoen euro belasting betaald." Tot iemand daar argwaan kreeg en in februari 2012 met het ministerie van Binnenlandse Zaken belde. Dat bracht de zaak aan het rollen, maar de rechtszaak loopt nog steeds.
"Was u ervan op de hoogte dat het strafbaar was wat u deed?""Nee, dat vind ik nog steeds niet.""Was het overmoed, of hebzucht zoals de heer Greeven vanmorgen beschreef?""Nee, ik neem daar afstand van."
Op een deel van het geld is inmiddels beslag gelegd.