NOS NieuwsAangepast

Poetin legt de bal bij Oekraïne

Oekraïne moet zijn "militaire strafoperaties" in het oosten van het land stoppen, heeft de Russische president Poetin verklaard, enkele uren na zijn korte onderhoud met de aankomende president van Oekraïne.

Uit dat diplomatieke mini-overleg kwam naar buiten dat beide landen streven naar een snel staakt-het-vuren tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten.

Staatsmanschap

Maar in een interview met de Russische televisie na de D-day-herdenking legde Poetin de bal nadrukkelijk bij Oekraïne. De nieuwe president Porosjenko moet "goede wil en staatsmanschap" tonen, aldus Poetin.

De Russische president maande Oekraïne geen associatieverdrag met de EU te sluiten. In dat geval neemt Rusland direct maatregelen om de eigen economie te beschermen, waarschuwde Poetin.

Petro Porosjenko, die morgen wordt geïnstalleerd als president, zei na zijn overleg met Poetin te verwachten dat Rusland hem snel erkent als het nieuwe gekozen staatshoofd van Oekraïne.

Obama

President Obama die vanmiddag eveneens kort met Poetin sprak over Oekraïne, heeft aangedrongen op een snelle erkenning van de nieuwe president.

Pas als Rusland bereid is samen te werken met Kiev, kan er gewerkt worden aan rust in het gebied, heeft Obama tegen Poetin gezegd volgens een verklaring van het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl