NOS NieuwsAangepast

Kwetsbare ouderen weggestuurd

Kwetsbare ouderen zijn ten onrechte niet in een verpleeghuis toegelaten. Ze zijn naar huis gestuurd, terwijl ze niet voor zichzelf kunnen zorgen, meldt Nieuwsuur vanavond. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat dat is voorgekomen.

Het zijn patiënten die revalideren in een verpleeghuis na bijvoorbeeld een herseninfarct of botbreuk. Als ze niet genoeg opknappen om naar huis te kunnen, krijgen de artsen vaak nul op het rekest bij een verzoek om iemand permanent te laten opnemen.

Luier

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt wie er een plek krijgt in een instelling. Die organisatie is volgens artsen veel te streng. "Als we nu kijken wie er bij ons in het verpleeghuis wonen, dan zou een groot aantal van dit soort mensen geen indicatie krijgen", zegt een arts tegen Nieuwsuur.

Het CIZ heeft onder meer mensen teruggestuurd naar huis die niet zelfstandig naar de wc kunnen. Door het dragen van een luier worden de momenten opgevangen waarop de thuiszorg niet beschikbaar is, vindt het CIZ.

"Ik vind het niet menswaardig. Naar mijn idee zakt de zorg dan echt door de bodem", zegt een van de artsen. Het ministerie van Volksgezondheid geeft toe dat het CIZ fouten heeft gemaakt, maar het probleem zou inmiddels opgelost zijn.

"Opnieuw kijken"

Staatssecretaris Van Rijn: "Met het CIZ heb ik afgesproken dat er opnieuw wordt gekeken naar de cliënten waar het om gaat. En mochten er signalen zijn dat mensen desondanks buiten de boot dreigen te vallen, hoor ik dat graag".

De artsen met wie Nieuwsuur sprak zeggen dat de problemen nog niet zijn opgelost. Het is onduidelijk hoeveel mensen er ten onrechte niet zijn geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl