Noodklok over ouderenzorg
Veel ouderen die revalidatiezorg nodig hebben, komen sinds een wetswijziging van vorig jaar onnodig in een ziekenhuis terecht. Ze zouden eigenlijk rechtstreeks naar een revalidatiecentrum moeten, maar de wet staat dat niet meer toe. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) luidt de noodklok in Nieuwsuur.
In het actualiteitenprogramma zei NVKG-voorzitter Peter Jue dat er jaarlijks 5000 onnodige ziekenhuisopnames zijn van ouderen die bijvoorbeeld een heup hebben gebroken of een herseninfarct hebben gekregen. Ze zouden eigenlijk via de huisarts direct naar een verpleeghuis kunnen, maar die weg is nu afgesloten; ze moeten volgens de nieuwe regels eerst worden opgenomen in een ziekenhuis.
Lichte gevallen
Sinds de wetswijziging van vorig jaar valt geriatrische revalidatiezorg, de ouderenzorg, onder de Zorgverzekeringswet en niet meer onder de wet voor langdurige zorg, de AWBZ. De wijziging was bedoeld om te voorkomen dat lichte gevallen te gemakkelijk zorg zouden krijgen in een revalidatiecentrum; de centra zouden dan te veel belast worden. Maar volgens de NVKG leidt deze verandering tot schrijnende situaties.
Huisarts Geert Jan van Holten zegt in Nieuwsuur dat artsen nu soms onnodige ziekenhuisopnames creëren om te voldoen aan de regels van zorgverzekeraars. "Als ik tegen een patiënt moet zeggen: u moet eerst naar het ziekenhuis, anders wordt het niet vergoed en krijg ik het niet geregeld, dat is tenenkrommend."
"Schadelijke verhuizing"
Volgens Van Holten en de NVKG hoeven veel ouderen na een val of beroerte niet naar het ziekenhuis. Ze zijn beter af in een revalidatiecentrum. Door de 'verplichte' ziekenhuisopname moeten ze nu na een aantal dagen onnodig verhuizen naar een revalidatiecentrum en dat kan schadelijk zijn voor hun gezondheid.
Ook leidt de nieuwe regelgeving tot extra kosten, zegt de NVKG. Jue rekent voor dat een opname in het ziekenhuis gemiddeld 2000 euro kost. Met 5000 onnodige opnames van ouderen per jaar is dat jaarlijks een verspilling van 10 miljoen euro, zegt Jue.
Zowel de NVKG als het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft minister Schippers van Volksgezondheid geadviseerd de regelgeving aan te passen. Zij wacht nog op een advies van het Zorginstituut Nederland, dat deze zomer wordt verwacht.