NOS NieuwsAangepast

Rashond vaker ziek dan bastaard

Rashonden hebben vaker gezondheidsproblemen dan bastaards. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat staatssecretaris Dijksma van Landbouw heeft laten uitvoeren. Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het 91 pagina's tellende rapport, aangekondigd in maart 2013, zijn drie hondenrassen en een kattenras onderzocht. Het blijkt dat een ras-chihuahua significant meer last heeft van knieproblemen dan een bastaard.

Heupen

De Franse bulldog wordt vaak ziek aan zijn voorste luchtwegen, terwijl de labrador retriever vooral kampt met gewrichtsproblemen aan de heupen en de ellebogen. Perzische katten hebben veelal last van de nieren, huid en ogen.

Dijksma wil het onderzoek naar de gezondheid van gezelschapsdieren gebruiken om met fokkers afspraken te maken over gezondere dieren.

Puppy's

De sector heeft onlangs de komst van een verplichte DNA-test voor puppy's aangekondigd om het fokken van rashonden met extreme uiterlijke kenmerken te voorkomen.

Dijksma laat nu de hondenrassen Cavalier King Charles-spaniël, de Berner sennenhond en de Hollandse herder onderzoeken. Voor de katten staat het ras Maine Coon op de lijst. De resultaten zijn medio 2015 beschikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl