Leenstelsel bijna een feit
Studenten krijgen met ingang van het studiejaar 2015/2016 vrijwel zeker te maken met een leenstelsel. De onderhandelende partijen en minister Bussemaker zijn er zo goed als uit, melden bronnen in Den Haag.
Door de invoering van het leenstelsel verdwijnt het huidige systeem met de basisbeurs. Studenten moeten geld lenen om hun studie te betalen. Dat levert een bezuiniging op, die het kabinet weer wil investeren in het onderwijs.
Eerste Kamer
Minister Bussemaker heeft maandenlang onderhandeld met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Ze heeft die partijen nodig om haar plannen door de Eerste Kamer te krijgen.
Vanavond komen de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks bijeen met de minister om de laatste details te bespreken.
Vorig jaar bleek dat de aanvankelijke voorstellen van Bussemaker niet op een meerderheid konden rekenen in de senaat. Daarop besloot ze de invoering een jaar uit te stellen en intussen naar draagvlak te zoeken.
Collegegeld
GroenLinks wilde meer maatregelen voor arme studenten, de ov-jaarkaart behouden en het collegegeld verlagen. D66 was niet blij dat het leenstelsel eerst voor masterstudenten zou worden ingevoerd, en daarna pas voor studenten in de bachelorfase.
Het is nog onduidelijk op welke punten de oppositiepartijen hun zin hebben gekregen. Bussemaker wil haar aangepaste plannen voor de zomer indienen.