N-VA vreest overwinningsnederlaag
door Thomas Spekschoor
Het is al nauwelijks meer een vraag wie morgen de verkiezingen in België wint. De Vlaams-Nationalisten van de N-VA staan ruim aan kop in de peilingen in Vlaanderen. De partij krijgt misschien wel 30 procent van de stemmen.
En toch vreest de aanhang, vandaag bijeen in Mechelen, dat de partij die verkiezingswinst niet kan verzilveren.
'Familiedag'
België stemt morgen niet alleen voor het Europese Parlement, maar ook voor het nationale parlement. En voor de parlementen van de deelstaten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. In Vlaamse media wordt het "de moeder aller verkiezingen" genoemd.
Een dag voor die verkiezingen houdt de N-VA z'n 'familiedag', een combinatie van politieke speeches en kindervermaak. Je zou een uitgelaten sfeer verwachten bij de gedoodverfde winnaar, maar dat valt tegen.
"We vrezen dat we wel de grootste partij worden, maar vervolgens worden genegeerd", zegt Raf De Canck, één van de aanwezigen.
Franstaligen
Bij de landelijke verkiezingen in 2010 werd de N-VA ook al de grootste. Toch kwam de partij na een bijna twee jaar lange formatie niet in de regering. De Canck is bang dat de geschiedenis zich zal herhalen: "Alleen als we nu meer dan 35 procent van de Vlaamse stemmen halen, kunnen ze niet om ons heen. Maar het is maar de vraag of de overwinning zo groot zal zijn."
Natuurlijk geven veel aanhangers van de N-VA daarvan de schuld aan de Franstaligen. Die zouden er alles aan doen om de N-VA buiten de regering te houden.
Blokkeren
Maar in de toespraak die partijleider Bart de Wever vandaag houdt, komt het woord Franstaligen niet eens voor. Het zijn vooral de andere Vlaamse partijen die de N-VA buiten de regering willen houden, zegt hij.
De Wever: "Sommigen voerden eigenlijk geen campagne voor zichzelf, maar tegen ons. De Vlamingen kregen daarbij te pas en te onpas te horen dat we de boel gaan blokkeren, dat we de werklozen en de zwakkeren willen veroordelen tot de totale armoede en dat we de mensen hun pensioen gaan afpakken."
Overheerser
Die boodschap slaat aan bij De Wevers aanhang. "Vlamingen maken zichzelf al kapot voordat ze met de Franstaligen gaan onderhandelen", zegt partijlid René Daniëls. "De N-VA wil verandering, maar de andere partijen heulen mee met de overheerser, de Franstaligen."
Of al die klachten van de N-VA over een 'vuile campagne' terecht zijn, is de vraag. In ieder geval leverde het de N-VA in de peilingen geen extra aanhang op. De partij zal dus zeer waarschijnlijk de grootste worden. Maar de laatste dagen dalen de Vlaams-Nationalisten wel wat in de polls.