NOS SportAangepast

Surfwater Rio baart zorgen

De Nederlandse equipe voor de Olympische Spelen van 2016 heeft zijn zorgen geuit over het water waarin gesurft moet gaan worden. Het water is vies en ligt vol met gevaarlijke voorwerpen.

Met nog twee jaar te gaan voor de Spelen in Rio de Janeiro lijkt een oplossing ver weg. Zowel chef de mission Maurits Hendriks als regerend olympisch kampioen bij het windsurfen Dorian van Rijsselberghe is er niet helemaal gerust op dat het op tijd goed zal komen.

"Er is heel veel viezigheid in het water: dode dieren, planken, hout, heel veel plastic, olie, noem het maar op", aldus Van Rijsselberghe, die eerder al op het water gesurft heeft. "Als het een dag niet woei, zag je de olievlekken door de hele baai drijven. Je moet er daar niet afvallen en na afloop goed douchen en alles afspoelen, want het is echt smerig."

Favela's

Een deel van het probleem ligt volgens Hendriks in de favela's. "Er wordt heel hard gewerkt aan het schoonmaken van dat water, maar elke keer als er in de regentijd een bui over de favela's gaat, spoelt alles wat los zit met het afvalwater mee naar beneden en is het meteen weer vervuild."

"De kwaliteit van het water is natuurlijk een probleem en niet een probleem dat ze snel oplossen, denk ik. We zijn er inmiddels met zowel Rio 2016 als onze lokale partners, het Braziliaans Olympisch Comité, over in gesprek om te kijken of wij misschien nog dingen kunnen doen."

"De oplossing is niet alleen het water nu schoonmaken. De oplossing ligt uiteindelijk, en dat is op de lange termijn, in de favela's. Daar moeten wij zo veel mogelijk druk op uitoefenen, maar aan de andere kant moet je ook reëel zijn. Je kunt van Brazilië geen wonderen vragen", aldus de chef de mission.

Bouwactiviteiten

De problemen met het vervuilde water zijn tekenend voor de voorbereidingen op de Spelen in Rio de Janeiro. Alle bouwactiviteiten lopen ruim achter op schema. Het Internationaal Olympisch Comité uitte onlangs al grote zorgen hierover op een persconferentie.

De vicevoorzitter van het IOC, John Coates, wil desondanks wel dat de Spelen in Rio blijven. "Dit is het ergste wat ik heb meegemaakt. Maar nogmaals, het moet daar gebeuren. Dat is de benadering van het IOC."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl