9/11 herbeleven op Ground Zero
Het heeft veel langer geduurd dan de bedoeling was, maar vandaag wordt in New York een museum geopend ter herdenking van de aanslagen van 11 september 2001. Het ondergrondse museum is op Ground Zero, de plek op Manhattan waar de ingestorte torens van het World Trade Center stonden.
In aanwezigheid van president Obama is er een ceremonie. De komende dagen kunnen slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen een kijkje nemen. Volgende week woensdag opent het National September 11 Memorial Museum, zoals de officiële naam luidt, de deuren voor het publiek.
Het museum, dat er door privé-initiatief is gekomen, ligt grotendeels onder de grond. De bezoekers beginnen in een paviljoen waar driepotige kolommen van de Twin Towers zijn te zien, die uit het puin zijn opgegraven. Daarna gaat het via trappen en hellingbanen naar beneden.
Voicemails
Bezoekers lopen onder meer door een donkere gang waar stemmen zijn te horen van mensen die herinneringen ophalen aan 11 september. Ook zijn er ingesproken voicemailberichten te horen van mensen die na de inslagen van de vliegtuigen in de torens vastzaten.
Een astronaut die op 11 september in het internationale ruimtestation ISS was, vertelt dat hij in de ruimte de rookpluimen van het brandende WTC ziet.
Te zien zijn onder meer fragmenten van de vliegtuigen die in de torens vlogen, een teddybeer die bij rampplek is achtergelaten door nabestaanden en de stoffige schoenen die iemand in de torens bij het vluchten is kwijtgeraakt. Op het laagste punt, 21 meter onder de grond, staat het wrak van een uitgebrande brandweerwagen.
Onkies
Het museum, waaraan acht jaar is gewerkt, ligt onder het Memorial Plaza. Die herdenkingsplaats met de grote waterbassins op de plek waar de torens stonden, ging in 2011 open. Museum en Plaza hebben samen 700 miljoen dollar gekost. Een deel van het geld komt uit belastingopbrengsten en een deel is door giften bijeengebracht.
Zonder slag of stoot is het museum er niet gekomen. Er was gedoe over het ontwerp en over de financiering. De bouw zat tegen onder meer doordat in oktober 2012 een deel van de bouwplaats onder water liep door de orkaan Sandy.
Ook was er veel discussie over wat er wel en niet te zien moest zijn. Zo zijn ongeïdentificeerde stoffelijke resten van slachtoffers overgebracht naar het museum. Sommige nabestaanden vinden dat onkies en hadden het liever niet gezien.
"Een deel van het voortdurende drama is dat er 3000 families van nabestaanden zijn, die het onderling oneens zijn", zegt Richard Hankin. Hij is regisseur van de film 16 Acres over de herinrichting van Ground Zero.
al-Qaida
Op 11 september 2001 werden door al-Qaida vier aanslagen met gekaapte vliegtuigen gepleegd. Twee toestellen vlogen in de torens van het World Trade Center in New York, een ander crashte op het Pentagon in Washington.
Het vierde toestel stortte neer in Shanksville in Pennsylvania. De inzittenden, die hadden gehoord van de kaping van de andere toestellen, slaagden erin met een stormloop op de cockpit de kapers te overmeesteren. Waarschijnlijk was het de bedoeling dat toestel op het Witte Huis te laten neerstorten.
In totaal kwamen er 2977 mensen om het leven.