Eerste MERS-patiënt in Nederland
In Nederland is voor het eerst een patiënt met het gevaarlijke MERS-coronavirus opgenomen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De man werd begin deze maand ziek in Saudi-Arabië, waar hij Mekka en Medina bezocht. Bij zijn terugkomst op 10 mei werd hij opgenomen in het MCH Westeinde in Den Haag. Gisteren bleek dat hij besmet is met het MERS-virus.
De toestand van de man is stabiel. Hij wordt volgens het ziekenhuis in strikte isolatie verpleegd. Alle mensen die sinds zijn terugkeer contact met hem hebben gehad, worden in kaart gebracht en in de gaten gehouden.
Hoestbuien
Het MERS-virus kan leiden tot een dodelijke infectie en waart sinds 2012 rond in het Midden-Oosten. De afgelopen weken verspreidde het virus zich snel in Saudi-Arabië. Daar zijn inmiddels 147 mensen overleden aan MERS.
Patiënten kunnen er hoestbuien, koorts, diarree en longontsteking van krijgen. Drie op de tien mensen die ziek worden van het virus overlijden eraan.
Kamelen
Het MCH Westeinde laat weten dat mens-op-mensoverdracht weinig voorkomt, behalve bij nauw contact tussen patiënten en verplegers die zich niet goed hebben beschermd.
"Het kan zijn dat de man heel intensief contact had met kamelen of vleermuizen", zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. "Maar het is waarschijnlijker dat hij in een Saudisch ziekenhuis is geweest waar patiënten met het MERS-virus werden verpleegd."
In het Midden-Oosten zijn zeker 500 geregistreerde MERS-gevallen. Vorig jaar zijn er ook enkele patiënten opgenomen in andere Europese landen, onder meer in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Griekenland. Bijna al die mensen hebben het virus in het Midden-Oosten opgelopen.
Spoedberaad
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een spoedvergadering gehouden over de stijging van het aantal MERS-gevallen.
De WHO is bezorgd en spreekt van een zorgwekkende dreiging, maar die is niet zo groot dat er wereldwijd alarm moet worden geslagen.