"Van hard werken word je wel ziek"
Stress op de werkvloer moet aangepakt worden. Dat vindt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij gaf vandaag het startsein voor een campagne om werkgerelateerde stress bespreekbaar te maken en tegen te gaan.
"De bekende uitspraak: van hard werken wordt niemand ziek, klopt in de praktijk niet", zegt de minister.
Campagne
Asscher wil ziekteverzuim terugdringen door extra te controleren op gezonde werktijden en werkdruk. Ook begint vandaag een campagne om werkgevers en werknemers bewust te maken van de risico's van werkstress.
Er komt een 'Week van de Werkstress' en op Facebook is een pagina gelanceerd over het thema. "Ik wil dat het normaal wordt dat werkgevers en werknemers werkstress met elkaar bespreken en aanpakken", aldus de minister.
Onderzoek
Het ministerie voerde samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO een onderzoek uit. Daaruit blijkt dat 31 procent van de verzuimgevallen die te maken hebben met het werk wordt veroorzaakt door 'werkstress'. 12 procent van de werknemers heeft burn-out-klachten.
Ook agressie en geweld op de werkvloer leiden tot ziekteverzuim. 15 procent van de werknemers heeft te maken met ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega's.
40 procent van de werknemers heeft behoefte aan maatregelen om stress op tijd te voorkomen.
Werk voor twee
Vakbond FNV vindt de campagne van Asscher een goed initiatief maar ziet tekortkomingen. Volgens vice-voorzitter Kuin zijn er "gewoonweg te weinig werknemers voor te veel werk". De FNV zegt dat te veel werknemers werk voor twee doen en daar ziek van worden.