NOS NieuwsAangepast

Gijzelaars met de dood bedreigd

De drie Nederlanders die ontvoerd waren in Nigeria zijn terug in Nederland. Even na 09.30 uur landden ze op Schiphol, samen met de Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die in Nederland woont en eveneens korte tijd vastzat.

NOS-verslaggever Lidwien Gevers sprak op de luchthaven kort met Jandries Groenendijk, een van de drie Nederlanders. Hij vertelde haar dat ze dagen werden vastgehouden in de jungle, bewaakt door vijftien jonge mannen met geweren.

"Geen losgeld"

"Hij kreeg tijdens de gijzeling te horen dat hij vermoord zou worden", zegt Gevers. Zijn ontvoerders zouden ook hebben gezegd dat hij uiteindelijk vrijkwam omdat er losgeld is betaald. Dat er is betaald voor hun vrijlating wordt stellig ontkend door Ofehe.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt blij te zijn dat ze vrij zijn. De Nederlandse regering betaalt nooit losgeld, luidt de verklaring. Of door een andere organisatie geld is betaald, is niet duidelijk.

Ofehe uitte bij aankomst kritiek op de Nigeriaanse autoriteiten. Die hebben volgens hem nauwelijks wat gedaan voor hun vrijlating. In tegenstelling tot eerdere berichten zei Ofehe dat ze niet zijn bevrijd maar vrijgelaten.

Drukkerij

De Nederlanders Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk werden op 4 mei, samen met Ofehe en een Nigeriaanse journalist ontvoerd in de Nigerdelta, in het zuiden van het land. De Nigerianen kwamen al snel vrij, de drie Nederlanders werden dagenlang vastgehouden. Zaterdag maakte Ofehe bekend dat de drie vrij waren.

Leffers en Vos werken voor een drukkerij in Dedemsvaart, Groenendijk is een documentairemaker. De Nederlanders zetten zich in Nigeria in voor sociale projecten. Toen ze werden ontvoerd, hadden ze net een ziekenhuis en een lokale koning bezocht. Ofehe zet zich in voor de bevolking in de Nigerdelta.

Verzet in Nigerdelta

In de olierijke delta strijden activisten en rebellen voor een eerlijkere verdeling van de olieopbrengsten en tegen milieuvervuiling. Sinds 2004 wordt daarbij geregeld geweld ingezet; met name tussen 2006 en 2010 waren er vaak ontvoeringen van buitenlanders die voor westerse oliemaatschappijen werken.

De laatste paar jaar waren er vaker "commerciële ontvoeringen" in de Nigerdelta die zuiver om geld draaiden, zegt correspondent Koert Lindijer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl