NOS NieuwsAangepast

Kritiek op Krimbezoek Poetin

Internationaal is er geprikkeld gereageerd op het bezoek van de Russische president Poetin aan de Krim. Westerse diplomaten zeggen dat zijn bezoek de crisis in Oekraïne aanwakkert.

Poetin bracht vrijdagmiddag een bezoek aan het geannexeerde gebied ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning, de dag waarop Rusland het einde van de Tweede Wereldoorlog viert. Hij roemde de inwoners van de Krim om hun strijd om zich, tegen de wil van Kiev, bij Rusland aan te sluiten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het bezoek onnodig, een provocatie en een schending van de Oekraïense soevereiniteit. "De Krim hoort bij Oekraïne en we accepteren Ruslands illegale en onwettige stappen niet", zegt een woordvoerder.

Betreurt

EU-buitenlandcoördinator Ashton "betreurt" de aanwezigheid van Poetin bij een militaire parade op de Krim. "Deze belangrijke dag in onze gedeelde geschiedenis, waarop we denken aan de miljoenen doden uit de Tweede Wereldoorlog, zou niet moeten worden gebruikt om te pronken met de illegale annexatie van de Krim."

NAVO-baas Rasmussen noemt het bezoek eveneens ongepast. Een VN-woordvoerder zegt over het bezoek dat de spanning er alleen maar door zal oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl