Wet Werk en Bijstand onder vuur
Mensen met schulden komen verder in de problemen door de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB). Dat zeggen sociaal raadslieden die de gevolgen van de wet hebben onderzocht. Ook deurwaarders hebben kritiek.
De WWB gaat onder meer het 'stapelen' van uitkeringen tegen. Mensen die kosten kunnen delen, door bijvoorbeeld een gezamenlijk huishouden te voeren, worden gekort op de bijstand.
Bijstandsuitkering
Volgens de deurwaarders en sociaal raadslieden kan de nieuwe wet dramatische gevolgen hebben voor mensen met schulden die nu nog door een zogenoemde beslagvrije voet verzekerd zijn van het sociaal minimum, zo'n 90 procent van een bijstandsuitkering.
Iedereen in Nederland heeft recht op dat sociaal minimum, dat bedoeld is om huur, gas, water, licht en boodschappen van te betalen. Deurwaarders mogen niet aan dat deel van het inkomen komen.
Nog ingewikkelder
Het vaststellen van dat minimuminkomen voor een huishouden was al moeilijk voor deurwaarders, maar is met de komst van de nieuwe wet nog ingewikkelder geworden doordat er allerlei uitzonderingen zijn en de deurwaarders niet over voldoende informatie beschikken, staat in het onderzoek van de sociaal raadslieden. Hierdoor komt het voor dat schuldenaren te weinig geld overhouden om van te kunnen leven.
John Wisseborn van de beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders KBvG: "In de praktijk betekent de WWB dat je als deurwaarder moet gissen naar wat de norm is voor de beslagvrije voet. Dat zal dan er op neerkomen dat een beslagvrije voet regelmatig te laag wordt vastgesteld."
De deurwaarders vragen in een brief (.pdf) aan de Eerste Kamer om de WWB aan te passen.
Serieus
PvdA-kamerlid Tunahan Kuzu concludeert naar aanleiding van het rapport dat de Tweede Kamer niet goed heeft gekeken naar de uitwerking van de nieuwe wet. Hij vraagt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) om de bezwaren serieus te nemen. "Het onder het bestaansminimum terechtkomen, dat wensen we als Partij van de Arbeid niemand in Nederland toe."
Staatssecretaris Klijnsma laat weten "graag het gesprek aan te willen te gaan om tot een werkbare oplossing te komen".
De WWB werd in februari door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer gaat er in juni over praten.