Lewinsky "begraaft blauwe jurk"
"Het is tijd om de baret te verbranden en de blauwe jurk te begraven." Met die woorden verbreekt Monica Lewinsky de jarenlange stilte over haar affaire met oud-president Bill Clinton. In een artikel in Vanity Fair dat morgen online komt, zegt ze spijt te hebben van wat er is gebeurd tussen haar en Clinton.
"I. Myself. Deeply. Regret. What. Happened", schrijft de inmiddels 40-jarige Lewinsky, met een knipoog naar de woorden die president Clinton sprak toen hij de affaire in 1998 ontkende: I. Did. Not. Have. Sexual. Relations. With. That. Woman.
Lewinsky benadrukt dat het ging om een relatie met wederzijdse instemming. "Het misbruik kwam pas in de nasleep, toen ik tot zondebok werd gemaakt om zijn machtige positie te beschermen."
Geen baan
Op de foto die het artikel illustreert, draagt Lewinsky een maagdelijk witte jurk. Mogelijk als tegenhanger van haar veelbesproken blauwe jurk, die een van de bewijsstukken was voor de affaire, omdat er spermasporen van Clinton op zaten.
Lewinsky kwam in 1995 als stagiaire in het Witte Huis. Haar affaire met Clinton zou zijn ontstaan op een feestje. De president ontkende de relatie in eerste instantie, maar gaf later toe. Clinton kon zijn tweede ambtstermijn als president uiteindelijk wel afmaken, maar de affaire beschadigde zijn politieke carrière.
Ook voor Lewinsky brak er na het schandaal een moeilijke periode aan. Ze solliciteerde naar talloze baantjes, maar werd nergens aangenomen. Ze was gebrandmerkt. Ondanks dat heeft Lewinsky nooit een slaatje uit de affaire proberen te slaan. "Ik kreeg aanbiedingen die me meer dan 10 miljoen dollar hadden kunnen opleveren. Maar ik wees ze af, want het voelde niet goed."
Zelfmoord
Het besluit om nu met haar verhaal naar buiten te komen, heeft volgens Lewinsky te maken met de dood van een 18-jarige jongen. De student pleegde zelfmoord nadat een studiegenoot beelden op internet had gezet waarop te zien is dat hij met een andere jongen zoent.
Lewinsky vertelt tijdens en na het schandaal ook aan zelfmoord te hebben gedacht. "Ik was mogelijk de eerste persoon die door het internet wereldwijd werd vernederd." Met haar verhaal hoopt ze anderen te helpen. "Zo kan ik mijn verleden een betekenis geven."